11 Ekim 2007 Perşembe

LAZ BOREGI TARIFI

SEFERTASI TARİFLERİ

LAZ BOREGI TARIFI

İçinden, limon kokulu kremaların ısırırken ağzınıza aktığı çıtır çıtır bir baklava düşünün .İşte laz böreği.Geçen gün komşum Nurten misafirleri -yani bizler- için yapmış…Ben de özel zamanlarda yaparım ama hazır yapılmışken hemen koşup makinemi aldım ve görüntüledim.Ellerine sağlık Nurten’ciğim…Yoksa ben yapana kadar epey bir zaman geçerdi!….Hamur açmayı bilenler için çok kolay…İşte tarifi:

Malzemeler:

  • 1 su bardağı süt(biraz fazla)
  • 1 çay bardağından biraz eksik zeytinyağı
  • 1 yumurta
  • Biraz tuz
  • Aldığı kadar un
Muhallebisi
  • 1.5 kg süt
  • 4 su bardağı şeker(bana 3,5 daha iyi geldi)
  • 1 yumurta
  • 5 yemek kaşığı un(silmeden az fazla)
  • 5 yemek kaşığı pirinç unu
  • Pişirip inerken
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • 1 paket vanilya

LAZ bÖREĞİ NASIL YAPILIR?

  1. Önce muhallebiyi kaynatarak hazırlayıp, ılımaya bırakıyoruz. Koyuca bir kıvamda olmalı.
  2. Hamur malzemelerini karıştırıp yumuşak bir hamur yapıyoruz..
  3. 12 top hazırlıyoruz.
  4. 6 tanesini nişastayla çok ince açıyoruz ve tepsiye üst üste koyuyoruz.
  5. Araya ılımış muhallebiyi koyuyoruz.Tepsiden sarkanları üstüne doğru çeviriyoruz.
  6. Diğer 6 ‘yı da tek tek incecik açıp onları da seriyoruz.
  7. Bu sefer taşanları tepsinin tabanına doğru içe kıvırıyoruz.
  8. Kare dilimler halinde kesiyoruz.
  9. Üzerine 200-250 gr eritilmiş sıcak tereyağı gezdiriyoruz.
  10. Fırında 160 derecede 45 dakika pişiriyoruz.
  11. Soğuduktan sonra pudra şekeri serpiyoruz.
  12. Tepsiyi yağlamıyoruz.
Not: Tepsiye koyarken alttaki 4 taneyi içe doğru katlayarak koyalım.sonraki ikiyi sarkıtıp, muhallebinin üzerine çevirelim. Diğer 6 tanenin ilk 4 ne de aynı işlemi uygulayıp, sonraki ikiyi bu sefer içe doğru kıvıralım. Çok büyük bir yaprak olmuşsa ve içe doğru kıvırmakta zorlanıyorsak kenarlardan kesip, orta kısma ekleyebiriz.

AFİYET OLSUN


MUZLU LOKUM

MUZLU LOKUMMUZLU LOKUM

Bu benim çok sevdiğim arkadaşım Solmaz'dan aldığım,güzel yaptığım ve istisnasız herkesin sevdiği, çooook hafif sütlü bir tatlıdır.Özellikle çocuklar bayılır.Sarması biraz zahmetlidir ama lezzeti yanında çok önemsiz kalır.Yok "ben yine de uğraşmak istemiyorum, beceremem" derseniz muhallebiyi hazırlayıp,borcama yarısını döküp,muzları döşeyip,kalan yarıyı üzerine dökerek de yapabilirsiniz.Neyse, biz gelelim asıl tarife...


MEYVE SALATASI

Son derece basit ama sunumu güzel ve yemesi bir o kadar lezzetli...Bence misafirler için en güzel ikram.
Ne yapıyoruz; meyveleri soyup, istediğimiz büyüklükte doğruyoruz.Ben ne kullandım? Muz, elma ,portakal, armut,kivi, ananas konservesi...Konservenin suyunu da ekliyorsunuz; bu meyvelerinizin kararmasını önlüyor.Kuplarda servis yapıyorsunuz.Benim gibi sanat özürlü değilseniz, nane yaprakları, bir dal kiraz, vişne, gofret vs. ile süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun


Not: Ananas ve suyunu kullanmak istemezseniz, 1/2 limon sıkıp tüm meyveleri bekletmeden bununla karıştırmanız gerekir eğer kararmalarını istemiyorsanız :)
Related Posts with Thumbnails