13 Ekim 2007 Cumartesi

ZEYTİNYAĞLI KURU PATLICAN DOLMASI

 ZEYTİNYAĞLI KURU PATLICAN DOLMASI ZEYTİNYAĞLI KURU PATLICAN DOLMASI

Malzemeler:

  • ~20 adet kurutulmuş patlıcan (dolmalık),
  • ~15 adet kurutulmuş biber (dolmalık), (ben biber kullanmadım ama size tarifin aslıyla anlattığım için yazıyorum)
  • *4-5 adet kuru soğan,
  • *2 baş sarımsak,
  • *1 yemek kaşığı domates salçası,
  • *1 yemek kaşığı biber salçası,
  • *2 su bardağı pirinç,
  • *1,5 çay bardağı zeytinyağı,
  • *1 yemek kaşığı toz şeker,
  • *Karabiber, kırmızıbiber, kimyon, tuz,
  • *2 limon suyu (veya 3-4 kaşık nar ekşisi)
  • Maydonoz,nane,

yapılışı:

  1. Kuru patlıcanları, kaynar suya koyup çatal geçecek kadar haşlıyoruz. 
  2. Biberleri ise kaynar suda en fazla 5 dk. haşlıyoruz.. (Her ikisinin de suları 2 veya 3 defa değiştirilir.)
  3. Dolma içini hazırlamak için, önce zeytinyağında kıyılmış soğan ve sarımsakları hafifçe kavuruyoruz, salçaları ilave edilip iyice karıştırıyoruz... 
  4. Yıkanmış pirinci ekliyoruz ve hafifçe kavuruyoruz...
  5.  Bir bardak sıcak suyla tuzunu, şekerini koyup suyunu çekene kadar pişiriyoruz. 
  6. Baharatlar, maydonoz ve nane ekliyoruz.Harmanlıyoruz. . 
  7. Hazırlanan bu karışımı, patlıcanların içine bir parmak eksik olacak şekilde dolduruyoruz.
  8. Tencereye, birinin ağzı diğerinin dibine gelecek şekilde diziyoruz.. 
  9. Üzerine biberler aynı şekilde dizilir. Dizme işlemi bittikten sonra, üzerine biraz tuz serpiyoruz..
  10. Dolmaların bir parmak altında olacak şekilde kaynar su katıyoruz. 
  11. Kısık ateşte yumuşayana kadar pişiriyoruz..
  12.  Pişmesine yakın limon suyu(ya da nar ekşisi) ilave ederek 10-15 dk. daha pişirip ocaktan alıyoruz. 
  13. Servise alırken ben üstlerine közlenmiş kare kesilmiş kırmızı biber koydum.Siz dilerseniz domatesle de pişirebilirsiniz.


afiyet olsun




KURU MEYVELİ KEK

3 yumurta**oda sıcaklığında olmalı
1,5 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvıyağ(ya da becel)
1 şişe soda
2-3 kaşık kuru meyve(püf noktası:dibe çökmemesi için hafif haşlanacak,süzülecek)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 bardak civarında un

Yumurta ve şeker mixerle iyice çırpılıp, yağ ve soda eklenir.Un, kabartma tozu ve vanilya karışımı eklenir.Sadece kaşıkla hafif hafif  karıştırılıp, yağlanmış kalıpta 160 derecede 45 dakika pişirilir.

Afiyet olsun



11 Ekim 2007 Perşembe

ETİMEK TATLISI

Yapımı en kolay ve hafif bir tatlı...Eğer üzerine krem şanti de koymazsanız yağsız olacağı için daha da hafifleyecek...


Malzemeler:

1 paket tuzsuz etimek
1,5 su bardağı şeker
2 su bardağı kaynar su


muhallebisi:
1 yemek kaşığı nişasta
3 yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı şeker
750 ml süt
1 paket vanilya
1 kaşık tereyağı veya margarin

Şanti katı:
1 poşet krem şanti
1 su bardağı soğuk süt

Yapılışı:


  1. Etimekleri borcama dizdikten sonra şekeri kuru olarak tencerede karıştırarak eritiyoruz.(çok fazla yakmamaya dikkat etmek lazım)
  2. 2 bardak kaynar suyu karıştırarak şerbet yapıyoruz. (Bu aşamada kendinizi yakmamaya dikkat edin.)
  3. Şeker ilk anda katılaşacak ama 5-6 dakika daha arada karıştırarak kaynatınca eriyecektir.
  4. Bu şerbeti iki dakika bekletip etimeklerin üzerine gezdiriyoruz.
  5. Muhallebi malzemesini kaynatarak hazırlayıp inerken vanilyayı ve yağını ekleyip 5 dakika mixerleyelim ve  onu da etimeklerin üzerine tümüyle yayalım.
  6. 1 poşet krem şantiyi sütle mixerleyip  katılaşınca dolapta biraz bekletelim .
  7. Her iki malzeme de soğukken bu sefer kremanın üzerine şantiyi düzgünce yayıp fıstık ya da hindistan cevizi ile süslüyoruz. 
  8. Dolapta soğutup servis yapıyoruz.


Afiyet olsun




Related Posts with Thumbnails