15 Aralık 2007 Cumartesi

SOSYETE MANTISI


3 tane hazır yufka,
250 gr kıyma,
1 tane kuru soğan,
2 yemek kaşığı salça,
1/2 su bardağı sıvı yağ
1/2 su bardağı su
2 kâse yoğurt
3 diş sarımsak
Tereyağı
Maydanoz
tuz, karabiber, pul biber ve nane
İlkönce yarımşar bardak su ile sıvı yağı karıştıralım. Bir tavada 3 çorba kaşığı sıvıyağ,soğan ve kıymayı kavuralım.İçerisine tuz,karabiber ve ince kıyılmış maydanoz katalım.Ateşten alalım.
Yufkaları açarak birer birer tezgaha yayalım ve + şeklinde keserek dörde bölelim. Su ve yağ karışımından, ikişer kaşık üzerlerine gezdirelim. Geniş taraflarına kıyma harcından biraz koyarak sigara böreği gibi saralım ve tekrar kendi etrafında çevirerek gül şeklini verip tepsiye dizelim.
Kalan su ve yağı, hepsinin üzerine gezdirelim. 180 derece fırında kızartalım.
Diğer tarafta sarımsaklı yoğurt hazırlayalım. Bir kaşık tereyağını eritip, kalan salça ile karıştıralım. Fırından çıkan mantıları tabağa alıp, üzerlerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağlı, salçalı sos koyalım. Pul biber ve Nane ile süsleyerek servis yapalım.
Servis yaparken üzerine sumak da ekleyebiliriz.
***Bu böreğin yapılmasında ikinci usul ise kızartmaktır. O zaman yufkalara hiçbir şey sürmeden harcı koyup sarılır ve kürdanla tutturularak kızartılır.Ya da vaktiniz varsa minik muskacıklar hazırlanarak kızartılabilir.Tercihim kesinlikle minik sarılan ve kızartılan muska şeklidir.Ancak malum kansorejen kaygısıyla artık hiç kızartma yapmıyoruz.
Yapıp yiyenlere afiyet olsun......

PATATESLİ KIVIRMA BÖREK

2 yufka
2 yumurta
2 kaşık yoğurt
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
3-4 tane orta boy patates
1 adet kuru soğan
tuz karabiber

Patatesleri haşlayıp, sıcakken eziyoruz.İnce doğradığımız soğanları sıvıyağda sarartıyoruz.Patateslerimizi ekleyip biraz çeviriyoruz ve tuz karabiber ekleyip kapatıyoruz altını.
Yumurta , süt, sıvıyağ ve yoğurdu iyice çırpıyoruz.
Yufkayı + şeklinde kesiyoruz.
Harcımızı yufkanın her tarafına sürüp, geniş kenara patatesli harcı ince bir şerit halinde koyuyoruz ve kıvırarak rulo yapıyoruz.
Ruloyu kendi etrafında kıvırıp gül şekli veriyoruz.Tepsiye diziyoruz.
Artan harcı üzerine döküp, susam ya da çörek otu ile 180 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
***Ölçülerinizi istediğiniz oranda artırabilirsiniz.
Afiyet olsun

KOLAY POĞAÇA TARİFİ

KOLAY POĞAÇA TARİFİ
Evlenmeden önce bir yaz bir haftalığına teyzemin Şile'deki yazlığına gitmiştim,işten izinli olduğum bir hafta için...Günler yalnız ve yumuşak geçerken bir gün tesadüfen mutfakta bir çekmecede teyzemin eski bir tarif defterini buldum.Hazine bulmuş gibi hissettiğimi hatırlıyorum.Hem okumaya, hem mutfağa meraklı, hem de boğazına düşkün olunca insan" işte ben" oluyor.!O defteri, bir edebiyatçının Tolstoy'un eserlerini yalayıp yutması gibi bir solukta okuduğumu ve bazı tarifleri not ettiğimi söylememe gerek yoktur umarım.Teyzem harika bir gurmedir bu arada belirtmeliyim.Elinden çıkanı müthiş bir keyifle tüketeceğinizden emin olabilirsiniz.İşte şu yukarıda görünenler o defterin enstantanelerinden biri...yirmi yıldır yaparım ve bizimkiler usanmadan yine bunu isterler. Mayalısını, sirkelisini, kremalısını yaptım.Yok ille de bu dediler. Eh benden günah gitti. Klasik çok klasik ama yapıldığı gün biten poğaçaları buyurun birlikte yapalım.
Teyzeciğim, biliyorum ki okumazsın, hatta bilgisayara yaklaşmazsın bile ama ben buradan yine de sana teşekkür etmek istiyorum.Her zaman yaptığım gibi ...

KOLAY POĞAÇA TARİFİ


  • 5 kaşık sulu yoğurt
  • 150 gr tereyağı( erimiş, ılımış)
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un
  • Çörek otu

Harcı:


  • Yeterince peynir
  • maydonoz
  • 1 yumurta akı

üzerine:

  • 1 yumurta sarısı
  • çörek otu

KOLAY POĞAÇA nasıl yapılır?


  1. Bir yumurtayı ayırıp diğer tüm malzemeyle yumuşak bir hamur yapalım.
  2. Yumurta kadar parçalar alıp içine ayırdığımız yumurtanın akını ekleyip karıştırdığımız iç harcından koyalım ve şekil verelim. 
  3. Yumurtanın sarısını da yüzüne sürelim ve çörek otu serpip 200 derecede kızarana kadar pişirelim.

Afiyet olsun

****Yine bir püf noktası: Yumurta akını peynirli içimizle karıştırırsak, peynirler akıp yanmaz ve tepsimizi de kirletmez.Sigara böreği sararken eğer içi yumurta akıyla hazırlarsanız kenarlarını kapatmanıza gerek bile kalmaz.Direk yuvarlayın, gitsin.Kızartırken yine peynirler kesinlikle yağda akıp yanmaz.😊
Related Posts with Thumbnails