28 Ekim 2008 Salı

MANTARLI SEMİZOTU TARİFİ

MANTARLI SEMİZOTU TARİFİ
MANTARLI SEMİZOTU TARİFİ
Lezzetli, sağlıklı bir yemektir. Temizliği ve hazırlığı biraz zaman alır. Semizotunun verdiği hafif mayhoşluk ile garnitür gibi sıcak veya ılık yardımcı yemek olarak sofralarınıza eşlik eder.

MANTARLI SEMİZOTU TARİFİ

malzemeler:

  • 1 paket mantar(yaklaşık 400 gr)
  • 1 demet semizotu
  • 1 adet kapya biber
  • 1-2 domates
  • 1 adet soğan
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • tuz, 
  • 1 adet şeker
  • 2 adet sarımsak
  • 1 yemek kaşığı pirinç

MANTARLI SEMİZOTU YAPILIŞI:

  1. Yemeklik doğradığımız soğanları ve minik sarımsakları yağımızda hafif sarartalım
  2. Mantarları ve biberleri ilave edip 5 dakika kadar karıştıralım
  3. Domatesi ekleyelim, diriliğini kaybedene kadar bekleyelim
  4. Doğranmış semiz otlarını ilave edelim
  5. tuz, şeker ve pirinci serpelim
  6. Pirinçler uzayana kadar pişirip ılıyınca servise alalım

Afiyet olsun


25 Ekim 2008 Cumartesi

ÇÖREK OTLU PASTANE KURABİYESİ TARİFİ

ÇÖREK OTLU PASTANE KURABİYESİ TARİFİÇÖREK OTLU PASTANE KURABİYESİ TARİFİ

İşte bayramdan kalma lezzetlerimizden biri daha....

Kenarda bekleyen ama lezzeti kendini unutturmayacak kadar güzel bir kurabiye..

Biliyorsunuz bayramlar genellikle hepimizin tatlılara yönlendiği özel zamanlardır..Ama tatlı bağımlısı diyebileceğim kadar çok tatlı seven biri olmama rağmen "BEN BİLE" illallah diyorum kimi zaman...Beden bir noktadan sonra isyan ediyor...Gittiğim yerlerde artık yiyemez hale geliyorum. O yüzden artık ben bayramlarda bir tatlı ise bir kaç tane tuzlu seçenek yapmayı tercih ediyorum. Bayramın bir de bilirsiniz önceden yapılıp bekleyebilecek tarzda yiyeceklere ihtiyacı var, her ne kadar bu biraz zor olsa da...(ki ben katmer böreğini yapmıştım ve durur diye düşünmüştüm ama maalesef o fazla bekemiyormuş..!!)
İşte kurabiyelerimiz bu türden..Yapın koyun bir cam kavanoz ya da saklama kabına zaten kalması mümkün değil de( hele de bizdeki gibi boğazı kalabalıklar varsa:)) hani kalırsa da bozulmuyor ve rahatlıkla tüketiliyor ...

Şimdi geçelim tarifimize..

ÇÖREK OTLU PASTANE KURABİYESİ TARİFİ


  • 125 gr oda sıcaklığında tereyağı
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 2 dolu yemek kaşığı yoğurt
  • 1 adet yumurta ve 1 yumurta akı(sarısı yüzüne sürmek için)
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1-2 yemek kaşığı çörek otu(istediğiniz kadar koyabilirsiniz)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu(ben yanlışlıkla paketin hepsini koydum,fazla kabardı)
  • Yeterince un

ÇÖREK OTLU PASTANE KURABİYESİ yapılışı:


  1. Her zaman ilke olarak önce sıvıları karıştıralım
  2. Sonra kuru malzemeleri ekleyelim ve orta yumuşaklıkta bir hamur yoğuralım, yarım saat kadar dinlendirelim.
  3. Parçalar alıp ince uzun çubuklar alalım ve resimdeki gibi şekil verelim
  4. Üzerine çırptığımız yumurta sarısını sürelim ve 180 derecede kızarana kadar pişirelim


Afiyet olsun

20 Ekim 2008 Pazartesi

KATMER BÖREĞİ TARİFİ

KATMER BÖREĞİ TARİFİKATMER BÖREĞİ TARİFİ
KATMER BÖREĞİ TARİFİ
KATMER BÖREĞİ TARİFİ


İşte Pazartesi 'ye yakışır bir börek...Nefis çıtır çıtır olur kendileri..Toplam 16 adet çıkıyor ve kesinlikle tavsiye edeceğim bir börek..Ama şu ayrıntıyı da belirtmeliyim:
Bu annemin eskiden misafirlerine çok yaptığı bir börekti..Yapıldığı gün biterdi çünkü müthiş lezzetlidir..Ben de bayram öncesi arife günü yaptım ve saklama kabına koyup bayram için bir kenara koydum ..Ama orada hata yapmışım..Bu davranışım yumuşamasına sebep olmuş, açıkta dursa bir şey olmazmış.(Annem ööööle diyo:)) Yani börek nefis ama bir nevi milföy hamuru gibi düşünüp hemen tüketilmesi gerekiyor...Ayrıca çok da zahmetli değil, hamuru kolay açılan basit bir hamur..Başka bir işinizin arasına bile sıkıştırabilirsiniz aynı zamanda..
İşte size tüm açıklığımla anlatıyorum...Saklamalı mıydım? Olmaz ki..!!!
Dileyen bu nefis lezzeti dener ve ne demek istediğimi sanırım o zaman daha iyi anlar..

Gününüz güzel geçsin ...Nefis bir hafta geçirin sevgili dostlar; bir kaç gündür sizleri evdeki yoğunluktan dolayı ziyarete gelemedim, kusura bakmayın...Tam bir elektronik krizi yaşıyoruz çünkü...3 gündür elde bulaşık yıkamak zorunda kaldık zira yirmi yıllık emektarımız sevgili bulaşık makinamız artık "yeter " dedi.. bir de sanırım bana küstü.!! Bir kaç gün evvel eşime:
-"Artık şu bulaşık makinasını değiştirsek, eli yüzü çok bozuldu, sarardı ...Mübarek çalışıyor da atmaya kıyamıyor insan işte..."

dedim.Makinaların kulakları ve hisleri var diyeceğim geliyor, iki gün geçmedi vallahi durdu!!
"Artık yeter, size yirmi yıl hizmet ettim, bundan sonra dinleneyim" dedi herhalde.! Ne yapalım gidip değiştirelim dedik...Ama makinanın dolusu bir bulaşık , toplam iki kişi bir saatte yıkadık.!
Arkasından TV de aynı şeyi yapmaz mı? Bir de onunla uğraş..!Artık ağzımı açmayacağım..
Evdeki diğer aletlere sesleniyorum,
"ben sizlerden çoook memnunum ,lütfen güzel hizmetlerinize devam edin; biz sizsiz olamıyormuşuz!!"

KATMER BÖREĞİ TARİFİ

Malzemeler:


  • 1 bardak su
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı limon
  • 1 çay kaşığı karbonat(veya bir paket kabartma tozu)
  • 1 adet yumurta
  • Aldığı kadar un

Arasına:

  • 1/2 paket erimiş tereyağı

Arasına: 

  • herhangi bir iç (kıymalı, patatesli,peynirli vs.)

KATMER BÖREĞİ YAPILIŞI:


  1. Hamurumuzu orta yumuşaklıkta yoğuralım, dinlendirelim, 3 parçaya bölelim
  2. Ayrı ayrı yufka açalım ve aralarını erimiş yağ ile yağlayarak üst üste koyalım.
  3. Kare şekli verelim (resimdeki gibi) bunun için kenarlarını ortaya bohça gibi katlayalım aralarını yağlayarak yine.Ama üzerine yağ sürmeyelim.
  4. Buzdolabında bir süre donmasını bekleyelim
  5. Yukardan aşağı ve soldan sağa 3'er kesik atalım, toplam 16 parça oluşsun
  6. Merdaneyle her bir parçayı hafifçe dikdörtgen açalım ve ortaya iç koyup iki kenarı üst üste katlayalım
  7. Tepsiye dizip üzerine yumurta sarısı sürelim ve 180 derecede pişirelim.


Afiyet olsun..
Related Posts with Thumbnails