12 Eylül 2009 Cumartesi

KIRMIZI BİBER SALAMURASI TARİFİ

KIRMIZI BİBER SALAMURASI TARİFİ

Sonbaharda bir kaç kavanoz hazırlayınca kışın yemek ve salatalarda, aperitif olarak çok rahat ediyorsunuz.. Acil sofralarınızın baştacı oluyor ..Yapımı da öyle çok zor değil, hadiii üşenmeyin  :)

KIRMIZI BİBER SALAMURASI YA DA TURŞUSU

Malzemeler:
(yaklaşık ölçüler bunlar, damak tadınıza göre değiştirebilirsiniz)

  • 1 kilo kırmızı biber
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı sirke
  • 5-6 tane sarımsak
  • Tuz

Kırmızı biber salamurası yapılışı:

  1. Biberler ister ocakta ister fırında közlenir, kabukları soyulur, ortadan kesilip çekirdekleri temizlenir. 
  2. Bir kavanoza aralarına soyulmuş sarımsak konularak sıralanır. (biberleri ister bütün halde ister irice doğrayarak koyun)
  3. Üzerine tuz, zeytinyağı ve sirke ile hazırlanan sos dökülür, kavanoz sıkıca kapatılır, birkaç gün içinde yemeye hazır hale gelir. (bozdolabında birkaç ay saklanabilir.)
  4. Eğer daha uzun süre saklamak isterseniz biberleri fırında ısıtıp sıcakken kavanozlamak gerekir.


Afiyet olsun


11 Eylül 2009 Cuma

KIŞLIK MENEMEN VE DOMATES SOSU YAPIMI

KIŞLIK MENEMEN VE DOMATES SOSU YAPIMI
KIŞLIK MENEMEN VE DOMATES SOSU YAPIMI
Yaz sonunda bu kavanozlardan epeyce hazırlıyorum. Bu kış boyunca yemeklerimde salça yerine doğal domates kullanmamı sağlıyor.. Yapıp denemediyseniz kesinlikle bir ucundan başlayın derim ben.
Hem yemeklerdeki lezzet bir başka oluyor, hem katkı maddesiz doğal beslenmiş oluyorsunuz..
Öyle gözünüzde de fazla büyütmeyin, yapımı kolay sadece biraz zaman alıp el oyalıyor o kadar :)
Kolay gelsin...

10 Eylül 2009 Perşembe

TARHANA YAPIMI

tarhana hamuru tarifi

Ben hiç yapmadım ama bu nefis lezzeti annem sağolsun her sene bize gönderiyor da kış boyu doğal, ev yapımı tarhanamızı kullanabiliyoruz.
Anlatım bana ait değil, tamamen annemin ağzıyladır, ölçüler de öyle..
Kolay gelsin...


TARHANA YAPIMI
Malzemeler:
  • 1 kg domates
  • 1 kg kırmızı biber
  • 1 kg soğan
  • 5 kg un(yaklaşık olarak)
  • 1/2 kg süzme yoğurt
  • 1/2 hazır ekmek hamuru
  • tuz
  • 1/2 kg nohut( ıslanıp haşlanacak)
  • 5-6 adet yeşil biber

tarhana nasıl yapılır ?
  1. Kırmızı biberi dilimleyip kaynat, süzgeçten geçir, (blender olmaz) 
  2. yoğurdu, nohutu, yeşil biberi kırmızı biberin üzerine ekle.
  3. Domatesleri doğra ayrı bir kerde kaynat, biraz beklet, sarı suyunu iyice al, süzgeçten geçir, onu da biberlerin üzerine ekle.
  4. Ekmek hamurunu ve aldığı kadar unu ekleyip sert bir hamur yoğur.
  5. Üstü kapalı olacak bir kaba(leğen gibi) alıp , sıcak bir yerde 5 gün kabardıkça yoğur. 
  6. Nihayetinde kabarma bitecek
  7. Temiz bir çarşafın üzerine küçük yumurta kadar alıp elde bastırıp dağıt
  8. Yarım gün gidip gelip dönder
  9. Daha sonra kevgirden geçir
  10. Hafif nemliyken rondodan geçir.

afiyet olsun


Related Posts with Thumbnails