16 Eylül 2009 Çarşamba

SALATALIK TURŞUSU VE KARIŞIK TURŞU

SALATALIK TURŞUSU VE KARIŞIK TURŞU

SALATALIK TURŞUSU VE KARIŞIK TURŞU

SALATALIK TURŞUSU VE KARIŞIK TURŞU


Turşu suyu ölçüsü:
  • 1 litre şişe suyu
  • 1 küçük su bardağı üzüm sirkesi
  • 2,5-3 çorba kaşığı iri salamura tuz(mutlaka tat kontrolü yapın)
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 veya 2 tane limon tuzu
Dilediğiniz kadar çoğaltıp azaltabilirsiniz ölçüyü.


Salatalık turşusu ve karışık turşu nasıl kurulur?

- Salatalıkları iyice yıkayıp iğneyle bir kaç yerinden deldim.(içi lezzetli ve diri olsun diye)
- Kavanozun dibine 10-12 tane nohut attım.(bu fermantasyonu hızlandırıyor ve turşunun olmasını çabuklaştırıyor)
- 5 lt lik kavanoz için ben 3 büyük baş sarımsak soydum.
- Dilediğim sebzeyi yerleştirdim.
- İçme suyunu doldurulmuş sebzelerin üzerine döktüm, sonra çıkartıp damak tadıma göre tuzunu ayarladım
- 2,5 su bardağı sirke ekledim
- 1 çay kaşığı limon tuzu ekledim
- 2 yemek kaşığı şeker ekledim, hepsini güzelce erittim.
- Tadını kontrol ettim, az bulduğumu artırdım
- Bu suyu sebzelerle dolu kavanozuma boşalttım.
- Kapağını sıkıca kapattım ve ışık almayan, serince bir yerde 15 gün ağzını açmadan beklettim.

****Anason, kişniş, hardal tohumu ,2 çöp karanfil  çok iştah açıcı ve lezzetli yapıyor var ise..
***( Rafine tuz diriliği yok eder, sebzeler yumuşar dikkat, tuzunu az koyarsanız da sebzeler yumuşar
***1 lt suya 50-60  gr(yaklaşık 3 çorba kaşığı ) kaya tuzu yeterli geliyor--


Nefis oldu :)

Bize afiyet olsun, siz de deneyecek misiniz?



14 Eylül 2009 Pazartesi

ERİŞTE YAPIMI

ERİŞTE YAPIMI
Seviyorsanız, eğer hamur açmakla ilgili herhangi bir sorununuz yoksa işte size tarifi ..
Kolay gelsin

ERİŞTE YAPIMI TARİFİ

malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un
erişte yapılışı:
  1. Un haricindeki tüm malzemeleri bir yoğurma kabında karıştıralım
  2. Yavaş yavaş unu ekleyip sert bir hamur yoğuralım
  3. 3 beze yapalım ve üzerlerini hafif nemli bir bezle kapatıp teker teker açalım
  4. İlk açtığımız yufkayı kesmeye başlayalım
  5. 2 parmaklık şeritler halinde keselim önce
  6. Bu şeritleri üçer üçer üst üste koyup kibrit çöpü gibi incecik keselim sonra
  7. hepsi bitince güneş gören bir yerde bir gün kurutalım, (ara sıra elimizle karıştıralım)
  8. Varsa bez bir torbada yoksa dilediğiniz bir kapta saklayalım

Afiyet olsun

12 Eylül 2009 Cumartesi

KIRMIZI BİBER SALAMURASI TARİFİ

KIRMIZI BİBER SALAMURASI TARİFİ

Sonbaharda bir kaç kavanoz hazırlayınca kışın yemek ve salatalarda, aperitif olarak çok rahat ediyorsunuz.. Acil sofralarınızın baştacı oluyor ..Yapımı da öyle çok zor değil, hadiii üşenmeyin  :)

KIRMIZI BİBER SALAMURASI YA DA TURŞUSU

Malzemeler:
(yaklaşık ölçüler bunlar, damak tadınıza göre değiştirebilirsiniz)

  • 1 kilo kırmızı biber
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı sirke
  • 5-6 tane sarımsak
  • Tuz

Kırmızı biber salamurası yapılışı:

  1. Biberler ister ocakta ister fırında közlenir, kabukları soyulur, ortadan kesilip çekirdekleri temizlenir. 
  2. Bir kavanoza aralarına soyulmuş sarımsak konularak sıralanır. (biberleri ister bütün halde ister irice doğrayarak koyun)
  3. Üzerine tuz, zeytinyağı ve sirke ile hazırlanan sos dökülür, kavanoz sıkıca kapatılır, birkaç gün içinde yemeye hazır hale gelir. (bozdolabında birkaç ay saklanabilir.)
  4. Eğer daha uzun süre saklamak isterseniz biberleri fırında ısıtıp sıcakken kavanozlamak gerekir.


Afiyet olsun


Related Posts with Thumbnails