30 Ocak 2013 Çarşamba

CHALLAH-SEBT (HALLAH) EKMEGI TARIFI

CHALLAH-SEBT (HALLAH) EKMEĞİ
CHALLAH-SEBT (HALLAH) EKMEĞİ
CHALLAH-SEBT (HALLAH) EKMEĞİ
CHALLAH-SEBT (HALLAH) EKMEĞİ
CHALLAH-SEBT (HALLAH) EKMEĞİ



Musevilerin cuma akşamları gün batımında ailecek yedikleri Şabat yemeğinde ve dini bayramlarda pişirdikleri ve genelde altılı örgü şeklinde yapılan bu ekmek az şekerli, doyurucu ve kek yumuşaklığında .Kosher diyet kurallarına göre yumurta ile yapıldığı için tereyağı kullanılamıyormuş. Sıvıyağ ile yapmak gerekiyormuş..Genelde sofraya iki tane konuluyormuş. Merak edenler için ekstra bilgi babında:

"Cuma akşamları gün batımında ailecek yenen Şabat yemeğinde, sofraya bu güzel ekmekten iki tane koyuluyor. İsrailoğulları, Mısır'dan çıkıp çölde kaldıkları zaman zarfında Tanrı'nın gönderdiği ve 'manna' adı verilen ekmekle beslenmiş ancak altıncı gün (Cuma günü) dinlenebilmeleri için iki misli ekmeğe sahip olmuşlardır. Bu yüzden Şabat sofrasına iki adet Challah koymak adettendir. Şabat gecesi sofralar önceden hazırlanır, en güzel tabaklar sofraya konur, sofra en güzel beyaz örtüyle örtülür, bütün aile bir araya gelir. Sofraya konulan ekmeklerin üstü örtülür. Ekmeğin örtüsü, dua okunduktan sonra açılır. Peki ekmeklerin üstünü neden örtüyoruz? Çünkü akşam yemekleri, ekmek için edilen Amotsi duasıyla başlıyor. Ancak Şabat'da önce Amotsi değil şarap için Kiduş söyleniyor. İşte bu yüzden, ekmek ikinci dereceye düşmesin diye üstü örtülüp Kiduş söyleniyor, ardından ekmeğin üzerindeki örtü kaldırılıp Amotsi söyleniyor."

diyor başka bir kaynak...

Bizim evde çok zevkle yendi. Hem görüntü, hem lezzet çok güzel... 

28 Ocak 2013 Pazartesi

ÇEKIRDEKLI TAM BUĞDAYLI SİMİT TARİFİ

ÇEKİRDEKLİ TAM BUĞDAYLI SİMİT
ÇEKİRDEKLİ TAM BUĞDAYLI SİMİT
ÇEKİRDEKLİ TAM BUĞDAYLI SİMİT
ÇEKİRDEKLİ TAM BUĞDAYLI SİMİT TARİF

Malzemeler:

  • 4 su bardağı un (azar azar ekleyin)
  • 1 su bardağı tam buğday unu (dilerseniz)
  • 1 paket yaş maya
  • 1 su bardağı ılıktan az sıcak süt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı ay çekirdeği
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • aldığı kadar su

üzerine:

  • ay çekirdeği
  • 2 kaşık sulandırılmış pekmez

ÇEKİRDEKLİ TAM BUĞDAYLI SİMİT nasıl yapılır?

  1. Unu karıştırma kabımıza alalım ve ortasını açıp mayayı sütü, şekeri, tuzu, sıvı yağı ve tereyağını koyalım.
  2. Ay çekirdeğini de ilave ettikten sonra ortaya biraz ılık-sıcak su dökelim ve ortadan yoğurmaya başlayalım
  3. Kenardaki unları yavaş yavaş dahil ediyoruz hamura ve ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar önce kabımızda sonra tezgah üstünde yoğuruyoruz.
  4. Püf Noktası:Hamurdan fındık kadar bir parça koparıp yarım çay bardağı suyun içine atıyoruz. hamurunuzun mayasının gelip gelmediğini bundan anlayacaksınız. bu minik hamur suyun üzerine çıkınca hamurunuzu şekillendirmeye başlayabilirsiniz.
  5. Hamurumuzdan portakal kadar bezeler koparıp elimizle yuvarlayarak uzun bir şerit yapıyoruz.
  6. İkiye katlıyoruz ve vida burgusu gibi şekil veriyoruz ve uçlarını birleştiriyoruz..
  7. Simitleri önce pekmezli suya sonra çekirdeklere bulayıp yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize diziyoruz.
  8. Tepsi mayası gelsin diye bir süre daha bekletiyoruz.
  9. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

Afiyet olsun


Related Posts with Thumbnails