
Sizler için ben resimledim, Mine cim de kendi üslubuyla
anlattı sağolsun..Ses kaydı yapıp, sonrasında yazarak size aktarıyorum.
ADANA USULÜ EKŞİLİ KÖFTE ÇORBASI
Malzemeler ve yapılışı birlikte :
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 su bardağı yarma(kırık buğday)
- tuz
- kimyon(fazla olursa daha güzel oluyor)
1. bunların hepsi yeterince suyla ıslanacak, ağzı kapalı olarak bekletilecek
1. ile iyice yoğrulacak(robotta da oluyor, ara sıra az az su katıp el ile bir araya getirmek gerekiyor)
2. olmaya yakın
kıyma karıştırılıyor ve 5 dakika daha yoğruluyor
3. (bir tarafta su olacak, elinizi katılaştıkça bu suya batırarak yoğuracaksınız)
4. hepsini toplayıp tezgaha attığında parçalanmıyorsa olmuş demektir. Bu hamurla içli köfte de yapabilirsiniz.
5. fındık kadar yuvarlayıp tepside buzdolabının alt rafına koy(bu kızı oluyor)
6. anası için
patatesi haşlıyorsun, eziyorsun ;
soğanı kavuruyorsun;
pul biberi , karabiberi ekleyip iç hazırlıyorsun ve bu içi bulgur hamurunun içine doldurup daha büyük toplar yapıyorsun
Diğer tarafta;
- 1 su bardağı nohut
- 1 su bardağı fasulye
- 1 su bardağı yeşil mercimek
1. önce ayrı ayrı haşlıyoruz, sonra köftelerle bakliyatları birleştirerek pişirmeye devam ediyoruz.
2. ekşiliğini damak tadına göre ayarlayıp limon tuzu ekliyoruz.
3. Bir tarafta da sıvıyağın içine biber salçası, domates salçası,
limon, nar ekşisi ekleyip pişirip, inmesine 5 dakika kala bu sosu köftelerin içine döküyoruz. ( etli lahanaya da aynı sosu kullanıyoruz)
4. dövülmüş
sarımsak karıştırıp altını kapatıyoruz.
Not: Bu hamurla (eğer patatesli içli köftesi yapılmayacaksa) iki kez çorba pişirebilirsiniz..
Afiyet olsun