2 Nisan 2013 Salı

ANANE POĞAÇASI

ANANE POĞAÇASI
ANANE POĞAÇASI
 Yengemin ablası sevgili Ülfet teyzenin poğaçaları... Yediğimde ağzımda dağılan müthiş lezzetin tarifi nedir diye sorduğumda, o kadar doğal bir şeyden bahseder gibi "yıllaaardıır yaptığımız poğaça kızım, bir özelliği yok "demişti. Annelerinden böyle öğrenmişler..Ülfet teyze bugün maşallah doksanlarına yaklaşmış olduğuna göre varın gerisini siz hesap edin.
Sonrasında bir yemek dergisinde de gördüm bu tarifi, yıldızlı not da almışım üstelik ama derginin adını yazmamışım maalesef:(
Tarif gerçekten çok basit. İki püf noktası var, hamurun elde toparlanabilecek kadar kıvamlı olması un ilavesini kesmenize yetmeli.Yani oldukça yumuşak bir hamurdan hazırlamalısınız bu poğaçaları.Sonra tadına doyamazsınız.İkincisi ise mutlaka karbonat kullanılması.. Güzel tarafı, margarin vs. kullanılmayıp zeytinyağı ile hazırlandığı için aynı zamanda sağlıklı olması.. [bir de tam buğday unu ile yaparsanız tam olur işte :) ] Bir başka güzel yanı ise diğer poğaçaların aksine bekledikçe güzelleşmesi diyebilirim, tabii kalırsa ..Buyurun tarife geçelim :)

1 Nisan 2013 Pazartesi

ZEYTİNYAĞLI TAZE BAKLA

ZEYTİNYAĞLI BAKLA

Bunca yıllık mutfak hayatımda bir tabu olarak gördüğüm bakla "alma ve pişirme" çekincemi kırdım. Sanırım çocukluğumda yediğim ve tadını beğenmediğim baklaların bunda çok payı var. Yoksa hiç bir mantıklı açıklaması yok benim gibi sebze sever bir kadının bakla sevmemesinin..! Ve üstüne üstlük sebze sevmeyen eşimin ilk ifadesi :"çok lezzetliymiş,  bunca yıldır bunu bize niye yedirmedin ki? " olunca şu an bayağı bir vicdan azabı çekmekteyim sayın okuyucular :(
Bakla kısa bir süre tazgahlarda kalıyor, şimdi de tam zamanı..Nisan ayı boyunca can erik, taze soğan, sarımsak, kekik, kuşkonmaz, bakla, balıklardan mercan, levrek, kılıç, kırlangıçın bol ve lezzetli günleri.. Bu minik bilgi de aklınızda olsun.

22 Mart 2013 Cuma

FOCACCİA (İtalyan yassı ekmeği) TARİFİ


Yine çok güzel bir ekmek tarifim var bugün sizlere.. Bizim ev halkı çok beğendi..Hatta eşimin önünden zor uzaklaştırdık çünkü kendini durduramıyordu :) İlk kez yapmış olmama rağmen müthiş güzel bir lezzetteydi. Tarifi hemen hemen tam uyguladım ama un miktarı bu kez az geldi benim epeyce daha ilave etmem gerekti.
Bu cümleden yola çıkarak sizlere de söylemek istiyorum ki bir tarifte un miktarı eğer gramaj verilmiyorsa (ki bazen o bile yeterli değildir ; hep söylüyorum yumurtanın büyük-küçük olması bile miktarı değiştirir)  çoğunlukla birebir tutmaz. O yüzden çoğunlukla sizlere tam un miktarından ziyade hamur kıvamını anlatmaya çalışıyorum ki elinizle hissedin .. Eğer mutfakta başarılı olmak istiyorsanız öncelikle kek , ekmek hamuru , kurabiye gibi hamurları gramla değil, kıvamla anlamayı, gözünüzle tamam demeyi öğrenmelisiniz. (biraz ukalaca oldu kusura bakmayın, sözüm mutfak deneyimi yeni olanlara yönelik)
Bu hamurun kıvamı çok güzel ama püf noktası, tüm ekmek hamurlarında olduğu gibi çok iyi yoğurulması...
İlk kez denedim ama görünen o ki son kez olmayacak :) Üzerine sürülen zeytinyağı ve deniz tuzu müthiş lezzetlendiriyor ekmeği. Dilersek üzerine sarımsak, kekik, kuru domates, soğan halkaları, taze adaçayı, zeytin dilimleri, rende parmesan da sürebilirmişiz...Bu demektir ki denemelerimiz çeşitlenecek :)

FOCACCİA (İtalyan yassı ekmeği) TARİFİ

Malzemeler:

  • 4 bardak beyaz un (200 ml lik bardakla)
  • 1 paket instant kuru maya
  • ¾ tatlı kaşığı tuz
  • 1 bardak oda sıcaklığında su
  • 3 yemek kaşığı oda sıcaklığında süt
  • 4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

Üzerine sürmek için:

  • 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kuru fesleğen
  • 1 tutam deniz tuzu

FOCACCİA (İtalyan yassı ekmeği) nın yapılışı:

  1. Unu, tuzu ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştıralım. 
  2. Oda sıcaklığındaki suyu, sütü ve zeytinyağını ilave ederek hamurumuzu en az 10 dakika yoğuralım.Hamururnuz oldukça yumuşak olacak ve şekil vermesi kolay olacaktır. (Hamur mixeri varsa 4-5 dakika yeterlidir)
  3. Hamuru ağzı kapalı bir kaba alıp 1-2 saat bekletelim. Bu sürede hacmi yaklaşık 2 katına çıkmalıdır. (Çay bardağı testini yapmayı unutmayın)
  4. Hamuru iyice unlanmış bir tepsi üzerine alıp elimizi gerektikçe unlayarak 1 cm kalınlığında yuvarlak veya oval şekilde yayalım. 
  5. 30 dakika kabarması için ılık bir yerde bekletelim.
  6. Parmaklarımızla ekmek üzerinde derince çukurlar oluşturalım ve üzerinde 1 çorba kaşığı zeytinyağını gezdirelim. 
  7. Kurutulmuş fesleğen ve deniz tuzu ile süsleyelim.
  8. Önceden 200 derecede  ısıtılmış fırında  üstü iyice kızarana kadar pişirelim. 

Afiyet olsun

Kaynak: 40 fırın ekmek

Related Posts with Thumbnails