16 Temmuz 2009 Perşembe

LAHANA TURŞUSU

LAHANA TURŞUSU

LAHANA TURŞUSU
  • 1 kg. beyaz lahana
  • 1-2 havuç
  • 1 çay bardağı üzüm sirkesi
  • 1 tepeleme yemek kaşığı  salamuralık kaya tuzu(tadını kontrol edin, normalden azıcık daha tuzlu olacak)
  • 10-12 tane nohut(mayalanmayı hızlandıracak)
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 baş sarımsak
  • 1/2 çay kaşığı limon tuzu
  • Ayrıca doğranmış lahanayı ovmak için 1 yemek kaşığı tuz
  • yeterince kaynayıp soğumuş su veya şişe suyu

Lahana turşusu nasıl yapılır:
  1. Lahanayı akşamdan istediğimiz büyüklükte doğrayalım, üzerine bir kaşık tuzu atıp harmanlayalım.böylece sabaha kadar yumuşuyor ve acısı çıkıyor.Üzerini örtüp sabaha kadar bekletelim.
  2. Sabahleyin lahanaların içine sarmısakları ikiye veya üçe bölüp;havuçları soyup doğrayıp karıştıralım.
  3. Kaynar suyla çalkaladığımız ve dibine nohut attığımız cam kavanoza lahanaları basalım.(Dibinde biriken lahananın suyunu eklemiyoruz)
  4. Üzerine sirke ve ağzını kapatacak kadar kaynamış soğumuş suyu koyup 20 dakika kadar bekliyoruz..
  5. Tuz ayarını iyi yapabilmek için suyu tekrar başka bir kaba boşaltıp, şekerini ve gerektiği kadar tuzunu ekliyoruz, lahanaların üzerine yeniden döküyoruz.
  6. Kapağını sıkıca kapatıp, 2 hafta ışık almayan bir yerde bekletiyoruz.
  7. Turşuyu olduktan mutlaka serin bir yerde bekletmek gerekiyor.


afiyet olsun

1 yorum:

kalpkurabiye dedi ki...

bu yıl ilk kez denedim çokta güzel oldu:),
sizinde ellerinize sağlık:))

Related Posts with Thumbnails