23 Ekim 2009 Cuma

KARA LAHANA SARMASI TARİFİ(karadeniz)

KARA LAHANA SARMASI TARİFİSevgili Emine den:) Karadeniz'imizin meşhur ennn sevilen yemeklerinden biri.. bir damak şöleni, nasıl güzeldi anlatamam, doyamadım lezzetine.. her gün olsa yenilir ama tabii tiroid sağlığı için riskli gıda grubunda olduğundan arada birle yetinip, keyfe dönüştürmek daha doğru sanırım...

KARA LAHANA SARMASI TARİFİ

Malzemeler

  • 30-40 yaprak kara lahana
  • 200 gr yağlı kıyma
  • 2 kahve fincanı pirinç
  • 1 kahve fincanı bulgur
  • 2 adet domates
  • 2 adet irice soğan
  • 1 yemek kaşığı domates+biber salçası
  • Yarımşar demet nane ve maydanoz
  • Yarım limon suyu
  • Tuz ve karabiber
  • Kıyma yağsız ise 1/2 çay bardağı zeytinyağı

Üzerine:

  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • yeterince su

Kara lahana sarması nasıl yapılır?

  1. Kara lahanalarımızı yıkayarak, kaynamış suda 1 dakika kadar haşlayıp, süzgece alarak soğutalım
  2. İç harcını hazırlayacağımız kapta minik doğranmış domates, salça, karabiber, ince kıyılmış nane, soğan ve maydanozu tuzla hafifçe ovalım.
  3. Kıymayı, yıkanmış pirinci ve bulguru da ekleyip iyice karıştıralım, en son limon suyunu ekleyelim.
  4. Lahanaları kesme tahtasının üzerine alıp ortasındaki sert ve kalın damarı çıkaralım
  5. Yaprak ebatınız küçükse kesik kısmı üst üste getirerek yaprak sarması sarar gibi, eğer büyükse yaprağınızı ortadan 2 ye tam bölerek muska şeklinde saralım.
  6. Tenceremizin tabanına dizdiğiniz kalın damarların üzerine sarmaları sıralayalım.
  7. Sarmaların seviyesinde su, salça, yağ ve tuz  karışımını ekleyelim.
  8. Yaklaşık 30 dk kısık ateşte pişirelim .
  9. Arzuya göre yoğurtla servis yapalım.
Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails