23 Şubat 2013 Cumartesi

PATATESLİ SULU KÖFTE

PATATESLİ SULU KÖFTE
 Bizim evde çok sevilen bir yemek çeşididir kendileri...Kimsenin mırın kırın etmeden, yüzünü ekşitmeden, ortak zevkle yediği ender yemeklerden biridir de diyebilirim. Akşama ne yapsam da sorunsuz yense diye düşündüğüm günlerde ilk aklıma gelendir cümlesi de bu yemeği tarif edebilir.
Kısaca lezzetlidir, besleyicidir, hemen her grup beslenme öğesini içinde barındırır...Yani güzel bir karışımdır..Bana göre yanında salatayla tek başına yeterlidir.

PATATESLİ SULU KÖFTE

Siz nasıl düşünürsünüz bilmem ama çok da kolayıma gelir benim bunu pişirmek.. Bazen fazlaca yapıp bir kısmını deepfreeze kaldırırım..Acil durum gongları da çalabiliyor kimi gün belli mi olur? . Biz hep hazır olalım da :)
İyice anlattım di mi? Her yurdum hanımı bu yemeği yapabilir ama eminim parmak izi gibi hepsinin de lezzeti birbirinden farklıdır.. Katılan sevginin oranıyla bile lezzeti değişebiliyor çünkü..Ayşe teyze dolduruyor da dolduruyor mübarek yüreğinde ne varsa; Fatma hanım işten yorgun gelmiş, aklı yarım kalan eksik işlerde ; malzeme aynı ama yorgunluğunu ekliyor daha çok mesela yani...Benim tarifim mutfakla yeni haşır neşir olanlara, öğrencilere...Benim kızım öğrenci, şehir dışında bizden uzakta yaşıyor ve yemeklerini de kendisi yapmak zorunda..Burada sizinle paylaştığım tarifler aslında başlarda onun içindi...Gelecekte benim çektiğim sıkıntıları çekmesin diye, ben yanında olurum olmam belli olmaz diye...Yavaş yavaş bir arşiv oluştu işte...Zaman galiba beni haklı çıkardı... Şimdi telefonda konuşurken "anne şunu nasıl yapacağım?" dediği zaman" sitede var aç oku, oradan yap" diyebiliyorum ona :)

Çenem mi düştü ne tamam, geçelim tarife :)

PATATESLİ SULU KÖFTE
Malzemeler:
  • 200 gr kıyma
  • 1 adet kuru soğan rendesi
  • 2 diş sarımsak rendesi
  • 1/2 çay bardağı yıkanmış kırık pirinç
  • 1/2 çay bardağı ince bulgur
  • tuz, karabiber, kırmızı biber, kimyon

  • 1 adet ince doğranmış soğan
  • 1 adet iri doğranmış patates
  • 1 adet minik doğranmış havuç
  • 1 adet domates rendesi
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası

  • 2 yemek kaşığı un -tepsiye serpmek için 
  • 4-5 bardak su


PATATESLİ SULU KÖFTE nin yapılışı:
  1. Tepsimize kıymayı, yıkanmış pirinci, bulguru, ince rendelenmiş soğanı, sarımsağı, tuzu ve damak tadınıza göre baharatları ekleyip güzelce özleşene kadar yoğuralım
  2. Tepsimize unu serpelim .
  3. Elimizi ara sıra ıslatarak köfteyi minik minik toplar haline getirip bu unun içinde ara sıra sallayıp yuvarlayarak bulanmasını sağlayalım
  4. Tenceremize yağı ve soğanları koyup hafifçe kavuralım
  5. domates rendesini  ve salçayı ekleyelim
  6. Biraz kavrulunca havuçları ilave edelim 
  7. 4-5 bardak sıcak suyu ekleyip, 15 dakika pişirelim
  8. Minik küpler halinde doğradığımız patatesleri ve köfteleri ilave edelim
  9. Yaklaşık 20 dakika pirinçler yumuşayana kadar pişirelim

Afiyet olsun


22 Şubat 2013 Cuma

KAYSERİ KATMERİ

KAYSERİ KATMERİKAYSERİ KATMERİBu postu 11.12.2007 de yayınlamışım üçbin küsur kez görüntülenmiş. Umarım faydalananlar olmuştur. 
Ancak resimleri çok karanlık ve yazım da sanki biraz aceleye gelmiş gibiydi.. Bugün yaparken aşama aşama her evreyi görüntüleyerek yeniden oluşturdum. Güncellenmiş haliyle tekrar sizlere sunmak istedim. Aşağıda her aşamanın görüntüleri var , resme tıklayarak büyütebilirsiniz..

KAKAOLU ÇATLAK KURABİYE TARİFİ

KAKAOLU ÇATLAK KURABİYE TARİFİ
 KAKAOLU ÇATLAK KURABİYE TARİFİ
Nihayet ben de bir kaç denemeden sonra yapmayı başardım. Kakao seviyorsanız , bitter çikolata seviyorsanız damak tadınıza uyabilecek bir kurabiye ile karşı karşıyasınız demektir. Ağızda dağılışı çok hoş, yanında bir bardak çay ya da sütle mükemmel gidecek bir kurabiye çeşidi.. 

KAKAOLU ÇATLAK KURABİYE TARİFİ

Malzemeler:

  • 2 yumurta
  • 1/2 su bardağı+1 parmak toz şeker(100 gr)
  • 1/2 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı ucuyla tuz
  • 60 gr tereyağı 
  • 200 gr bitter çikolata(%70 kakao oranlı))
  • 2 su bardağı un(225 gr)

Üzeri için:

  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı pudra şekeri üzeri için

KAKAOLU ÇATLAK KURABİYE Yapılışı 

  1. Tereyağı ve çikolatayı benmari usulü eritelim
  2. Şeker ve yumurtaları mikserle 8-10 dakika kar gibi olana kadar çırpalım
  3. Erimiş çikolatayı da ekleyelim ve çırpalım
  4. Kuru malzemeleri de ilave edelim ve kaşıkla tüm malzeme karışana kadar karıştıralım(koyuca bir kek hamuru olacak)
  5. Üzerini streçleyip 3-4 saat daha iyisi bir gece buzdolabında bekletelim
  6. Dolaptan çıkınca hızlı bir şekilde kaşıkla hamurdan toplar alıp yuvarlayıp, önce toz şekere; ardından pudra şekerine bulayarak yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizelim
  7. 170 derecede ısınmış fırında sadece 10 dakika( süreyi geçmeyin!) pişirelim

Not:
💢Buzdolabında dinlenmesi kolay şekillendirme açısından önemli, çünkü şekil vermesi zor bir hamur kıvamı olacak.
💢Pişme süresini artırırsanız kurabiye sertleşir. Fırından çıktığında hala yumuşak olacak, soğuyana kadar servis etmeyelim
💢Fazladan un ilave etmeyin lütfen, bu miktar yeterlidir.


Afiyet olsun


Related Posts with Thumbnails