25 Eylül 2013 Çarşamba

AJVAR SOS TARİFİ

AJVAR SOS TARIFIAJVAR SOS TARIFI
AJVAR SOS TARIFI

Ajvar Sos, harika bir kahvaltılık ve hatta abartayım, yanında ekmekle tek başına bir öğün olabilecek kadar güzel..
Önceden denemediyseniz mutlaka deneyin derim..Henüz biberin de patlıcanın da mevsimi geçmedi.
Misler gibi hazırlayın kavanozlarınıza , kışın kahvaltılarınızda ekmeklerinizin üzerinde size eşlik etsin..
Evet itiraf ediyorum, biraz zahmetli ama sonuç emeklerinize değiyor. Yalnız kapaklara dikkat edin, bu aralar falsolu kapaklara çok rastlanıyormuş, aman emekleriniz boşa gitmesin..
Bu sosu makarnalarda, ızgara etlerde, tavuk ve köfte sosu olarak, dip sos veya meze gibi de kullanabilirsiniz..
Ekmeği kaçıracaksınız dikkat :)
Özellikle Balkanlarda sıklıkla yapılan ve severek tüketiliyor.Sırbistan da sanayisi ve sektörü varmış.
Sirke, sarımsak ve sıvıyağla zenginleştirilmiş bir çeşit biber salçası ama közlenmiş biber ve patlıcan farklılaştırıyor bu sosu. Ülkemize Balkan göçmeni vatandaşlarımız vasıtasıyla tanıtılmış.
Suyunu çektirmek için kaynatırken aman dikkat edin dibine tutmasın, sürekli karıştırmak gerekiyor.
Kışlık domates soslarını hazırladığımız yöntemle benim yaptığım gibi kavanozlara koyup saklayabilirsiniz de ayrıca...
Ben bu saklama işlemini yaparken telefonla konuştuğum için dalmışm, tabağa fotoğraf için bir miktar ayırmadan hepsini kavanozlara doldurup kapatıp, ters çevirmişim.!!! Pes valla :) Tabakta bir görüntü veremedim size ama tarif edeyim koyuca biber salçası kıvamında :)
Hadi geçelim sosumuza...

AJVAR SOS TARİFİ

Malzemeler:

  • 3 kg biber
  • 2 kg patlıcan
  • 1 kg domates
  • 7-8 diş sarımsak
  • 3 adet irice kuru soğan
  • 1/2 çay bardağı sirke
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1,5 yemek kaşığı tuz (tadını kontrol edip az ise ilave edin)
  •  karabiber 

Ajvar Sos nasıl yapılır?

  1. Biberlerin saplarını içe doğru bastırıp sağa sola kıvırarak çekirdek yatağını temizleyelim ve yıkayalım
  2. Patlıcanları da yıkayıp yağlı kağıt koyduğumuz fırın tepsisinde 240 derecede 10-15 dakika közleyelim
  3. Fırın içinde soğutup  kabuklarını soyalım ve ince doğrayalım
  4. Soğanları yemeklik doğrayıp sıvıyağda, doyulmuş ve ince doğranmış sarımsaklarla birlikte soteleyelim
  5. Kabuklarını soyup minik küp doğradığımız domatesleri ekleyip onu da biraz pişirelim
  6. Patlıcan ve biberleri ve kalan malzemeyi ekleyip karıştıra karıştıra kaynatalım
  7. Biraz pişince el blenderi ile fazla ezmeden karıştıralım
  8. Koyulaşana kadar pişirelim
  9. Ben inerken karabiberi üzerine iri çekerek ilave ettim.
  10. Temiz kavanozlara-kapaklarına mutlaka dikkat ederek- doldurup kapaklarını sıkıca kapatalım ve ters çevirip bekletelim
  11. Ertesi gün çevirip, kış için uygun bir ortamda saklayalım
Afiyet olsun

5 yorum:

Nursevin SÖNMEZ dedi ki...

Ellerinize sağlık . Afiyetle tüketin. Hoşgeldiniz.:)

Unknown dedi ki...

bu sene bende yapmak istedim ama bebegim küçük oldugu için yapmak daha dogrusu zaman ayırmak zor geldi.ellerine saglık.

kalpkurabiye dedi ki...

nefis oluyor gerçekten ilk kez bu yıl yaptım yaptığım hemen bitti dün tekrar yaptım :)
sizinde ellerinize sağlık..
sevgiler..

ayse dedi ki...

Biberler kozlenmismi olcak cvp bekliyom

belgin kıral dedi ki...

Evet sevgili Ayşe, közlenmiş olacak tabii ki :)

Related Posts with Thumbnails