27 Eylül 2007 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI TARİFİ

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI

Bu sarmayı bir yiyen bir yemeyen pişman o kadar iddialı bir tariftir yani ...Lezzetine ben kefilim. Ölçüler tamdır, mümkünse değiştirmeyin. Denemek isteyenlere kolay gelsin

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI TARİFİ

Malzemeler:
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı zeytinyağı(240 ml lik)
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı (sarmaların üstüne gezdirilecek )
  • 8 adet soğan
  • 1 çorba kaşığı çam fıstığı
  • 2 çorba kaşığı kuş üzümü
  • 1 çorba kaşığı kuru nane
  • 8-10 dal maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay bardağı sıcak su
  • Tuz ve yarım limon suyu

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI nın yapılışı:

  1. Soğanları robotta veya elde kıyıp, pirinçleri yıkayıp hazırlıyoruz.
  2. Yağı içine tuz ve fıstık ekleyerek hafif kavuruyoruz. 
  3. Soğanları ekleyip, 5-10 dakika pişiriyoruz.
  4. Pirinçleri, kuş üzümünü ve şekeri ilave ediyoruz.Biraz daha kavuruyoruz.
  5. 1/2 çay bardağı sıcak suyumuzu koyup, ağzını kapatıp çekene kadar pişiriyoruz.
  6. Kıyılmış maydanoz, dereotu, nane,tarçın,yenibaharı ekleyip hepsini ezmeden karıştırıyoruz, ılıması için bir kenarda bekletiyoruz.
  7. 1-2 saat suda bekleyip tuzu çıkan ve kumu dökülen güzelce yıkanıp süzülmüş yapraklarımıza sararak, tenceremize diziyoruz.
  8. En üste de bir sıra daha yaprak serip yarım çay bardağı zeytinyağını üstüne gezdirelim
  9. 1.5-2 su  bardağı sıcak su,damak tadınıza göre tuz(yaprak salamura ve çok tuzlu ise kontrollü kullanın) ve yarım limon suyu ekleyerek, kaynadıktan sonra çok kısık ateşe alıp yaklaşık 45-50 dakika pişirelim
Afiyet olsun

Not:
  • Tam soğumadan kapağını açarsanız kararma yapar...servise boşaltmayın ve yemeden en az bir gün dinlendirin.
  • Servis kabımıza alınca üzerine 1 küçük limon suyu eklerseniz bence çok lezzetli oluyor.
  • Soğanları rendelemeyin veya robottan geçirirseniz sulandırmayın.
  • Pirincin çok pişmemiş olması gerekiyor, su ilave ederken kontrollü olun. 
  • Sarmaları pişireceğiniz tencerenin dibine bir sıra yaprak serin böylece sarmaların dibi tutmayacaktır
  • Sarmaların üstüne bir tabağı çukur tarafı sarmalara gelecek şekilde kapatın, böylelikle dağılmayacaktır

ETLİ KURU FASULYE TARİFİ

ETLİ KURU FASULYE TARİFİ

Görüntü zaten her şeyi anlatıyor değil mi? Fazla söze gerek yok :) Buyurun nasıl yaptığımı anlatayım...

ETLİ KURU FASULYE
Malzemeler:
  • 2 Su bardağı akşamdan ıslatılmış, hafif haşlanmış kuru fasulye
  • 250-300 gr parça et 
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı salça(yarısı biber,yarısı domates) 
  • veya 2 domates
  •  2 sivri biber
  • 2 adet iri kuru soğan
  • 4-5 "tane"  karabiber,tuz
ETLİ KURU FASULYE
ETLİ KURU FASULYE nin yapılışı:
  1. Tenceremizi ısıtıp tereyağımızı eritelim ve etimizi ekleyelim; suyunu çekene kadar önce harlı ateşte sonra kısık ateşte pişirelim.
  2. Yemeklik doğradığımız soğanları ekleyip şeffaflaşana kadar ara sıra karıştırarak pişirelim.
  3. Biberleri de ilave edip çevirdikten sonra , salçaları katıp(ya da domates) bir iki dakika daha  pişirip , hafif haşlanmış olan fasulyeleri, kaynamış suyunu katıp yumuşayana kadar pişirelim.
  4. Tuzunu, karabiberini  altını kapatırken eklemenizde fayda var ancak tane karabiber kullanırsanız önceden ekleyin.
---------------
GÜNCELLEME: 
Şimdilerde kuru fasulyeyi farklı şekilde pişirmeye başladım, inanılmaz lezzetli oluyor.. İlk metot her daim geçerli ama şimdi anlatacağım ikinci yol kesinlikle bir daha ayaklarınızı kuru fasulyeciye götürmeyecek emin olun..
  1. Fasulyeleri akşamdan ıslatın, pişirmeden önce 2-3 dakika harlı ateşte haşlayıp bu suyu ve köpüğünü dökün
  2. Düdüklüye fasulyeleri, üzerine kuşbaşı etleri ve yüzeyden bir parmak fazla suyu koyun 15 dakika pişirin
  3. Normal tencereye 3-4 kaşık zeytinyağı ile çok iri bir soğanı (yemeklik doğranmış) hafif pembeleştirin.
  4. Salçalarınızı ekleyin (burada dikkat, herkesin salçası farklı, oranını kendiniz ayarlayın)
  5. 2 adet doğranmış biberi ekleyin, karıştırın
  6. 3-4 dakika sonra fasulyeleri suyuyla beraber olduğu gibi ekleyin
  7. Üzerine 1 yemek kaşığı tereyağı ve pul biber ilave edin
  8. 1/2 saat pişince ocağı kapatıp, tuzunu ekleyin karıştırın 

Yanında pilav ve güzel bir salatayla doyulur mu lezzetine...


Not: ***Düdüklü varsa süreniz daha kısalacaktır. Ancak dikkat edelim de fasulye ezmesi olmasın. Islatılmamış kuru fasulye yaklaşık 40-45 dakikada pişer. Eğer önceden ıslatılmışsa fasulyenin cinsine göre 15 dakika yeterlidir. Tabii düdük çıktıktan sonra.. Vee benim düdüklüme göre...
         ***Aynı şekilde etsiz  pişirip inmesine 5 dakika kala üzerine dilimlenmiş sucukları ekleyerek SUCUKLU KURU FASÜLYE de pişirebilirsiniz.


Afiyet olsun.


GÜVEÇTE ETLİ NOHUT TARİFİ

GÜVEÇTE ETLİ NOHUT TARİFİ
Bu yemeğe söylenebilecek tek şey : O BİR KLASİK ...O  ocaklarımızdan eksik olmayacak bir yemek...O vazgeçilmez..

GÜVEÇTE ETLİ NOHUT TARİFİ

Malzemeler:
  • 2 Su bardağı nohut
  • 2 Orta boy soğan
  • 300 gr. Kuşbaşı kuzu eti
  • 1 Yemek kaşığı salça(domates+biber)
  • tuz, karabiber, kırmızı biber
  • 2 Yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
GÜVEÇTE ETLİ NOHUT TARİFİ

GÜVEÇTE ETLİ NOHUT YEMEĞİ nin yapılışı:

  1. Nohutları bir gece önceden yıkayıp suya koyalım.
  2.  Ertesi gün 5 dakika haşlayıp bu suyu dökelim. Yeni bir su ile normal tencerede yarım saat, düdüklü tencerede 15 dakika haşlayalım.
  3.  Düdüklü tenceremizde bu kez etimizi 1 bir bardak su ile 15 dakika haşlıyoruz.
  4. Güvecimize tereyağımızı koyup yemeklik doğradığımız soğanlarımızı şeffaflaştırıyoruz.
  5. Eti koyup birlikte 5- 10 dakika pişiriyoruz.
  6. Salçaları  ekleyip bir iki kez daha karıştırıyoruz ve nohutları ekliyoruz ve yaklaşık yarım saat daha pişiriyoruz..
  7. Altını kapatmadan önce tuzunu, karabiberini ve sıvıyağını döküp bir iki dakika karıştırıp pişirmemizi tamamlıyoruz.

Afiyet olsun


Related Posts with Thumbnails