27 Eylül 2007 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI TARİFİ

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI

Bu sarmayı bir yiyen bir yemeyen pişman o kadar iddialı bir tariftir yani ...Lezzetine ben kefilim. Ölçüler tamdır, mümkünse değiştirmeyin. Denemek isteyenlere kolay gelsin

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI TARİFİ

Malzemeler:
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı zeytinyağı(240 ml lik)
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı (sarmaların üstüne gezdirilecek )
  • 8 adet soğan
  • 1 çorba kaşığı çam fıstığı
  • 2 çorba kaşığı kuş üzümü
  • 1 çorba kaşığı kuru nane
  • 8-10 dal maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay bardağı sıcak su
  • Tuz ve yarım limon suyu

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI nın yapılışı:

  1. Soğanları robotta veya elde kıyıp, pirinçleri yıkayıp hazırlıyoruz.
  2. Yağı içine tuz ve fıstık ekleyerek hafif kavuruyoruz. 
  3. Soğanları ekleyip, 5-10 dakika pişiriyoruz.
  4. Pirinçleri, kuş üzümünü ve şekeri ilave ediyoruz.Biraz daha kavuruyoruz.
  5. 1/2 çay bardağı sıcak suyumuzu koyup, ağzını kapatıp çekene kadar pişiriyoruz.
  6. Kıyılmış maydanoz, dereotu, nane,tarçın,yenibaharı ekleyip hepsini ezmeden karıştırıyoruz, ılıması için bir kenarda bekletiyoruz.
  7. 1-2 saat suda bekleyip tuzu çıkan ve kumu dökülen güzelce yıkanıp süzülmüş yapraklarımıza sararak, tenceremize diziyoruz.
  8. En üste de bir sıra daha yaprak serip yarım çay bardağı zeytinyağını üstüne gezdirelim
  9. 1.5-2 su  bardağı sıcak su,damak tadınıza göre tuz(yaprak salamura ve çok tuzlu ise kontrollü kullanın) ve yarım limon suyu ekleyerek, kaynadıktan sonra çok kısık ateşe alıp yaklaşık 45-50 dakika pişirelim
Afiyet olsun

Not:
  • Tam soğumadan kapağını açarsanız kararma yapar...servise boşaltmayın ve yemeden en az bir gün dinlendirin.
  • Servis kabımıza alınca üzerine 1 küçük limon suyu eklerseniz bence çok lezzetli oluyor.
  • Soğanları rendelemeyin veya robottan geçirirseniz sulandırmayın.
  • Pirincin çok pişmemiş olması gerekiyor, su ilave ederken kontrollü olun. 
  • Sarmaları pişireceğiniz tencerenin dibine bir sıra yaprak serin böylece sarmaların dibi tutmayacaktır
  • Sarmaların üstüne bir tabağı çukur tarafı sarmalara gelecek şekilde kapatın, böylelikle dağılmayacaktır

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails