15 Aralık 2013 Pazar

MAYALI HAMUR KIZARTMASI (PISI) TARIFI

MAYALI HAMUR KIZARTMASI (PISI) TARIFI
Daha önce burada  mayasız pişi tarifi vermiştim biliyorsunuz. Her ikisi de hamur kızartması sevenler için çok lezzetli ve yapması çok pratik.. Hamur mayalı olunca kızarmış ekmek tadında ve daha kabarık oluyor. Ekstra kolaylığı akşamdan mayaladığınız hamuru buzdolabının alt kısmında bekletip, sabah bir saat dışarıda bekletmeniz ve siz kahvaltıyı hazırlarken hamurun çabucak hazır oluvermesi...
Bu hamurla isterseniz pizza da yapabilirsiniz..İçine dilediğiniz malzemeyi koyup kapatarak da kızartabilirsiniz.
Buzdolabının alt bölümlerinde bir iki gün bekletip de kullanabilirsiniz. Ya da ağzı sıkıca kapalı bir kapta dondurucuya atabilirsiniz.


MAYALI HAMUR KIZARTMASI (PİŞİ) TARİFİ

malzemeler:
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 silme yemek kaşığı instant maya
  • 2 adet kesme şeker veya 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 su bardağı civarında un (çok yumuşak ama kolay şekillenebilir kıvamda olamalı.fazla un koyarsanız sert bir pişiniz olur, dikkat!!)
  • kızartmak için sıvıyağ
  • dilerseniz içine peynir

MAYALI HAMUR KIZARTMASI (PİŞİ) nasıl yapılır?

  1. Yoğurma kabımıza ılık su, maya ve toz şekeri koyup karıştıralım
  2. Beş on dakika kabarmasını bekleyelim
  3. Unu yavaş yavaş ilave edip oldukça yumuşak, hafif ele yapışan bir hamur yoğuralım
  4. Üzerini kapatıp hacminin iki katına çıkmasını bekleyelim
  5. ***Mayasının ne zaman geldiğini anlayamıyorsanız çayım çay bardağı suyun içine fındık kadar hamur atın. Hamur suyun yüzüne çıktığında hamurunuz mayalanmış demektir
  6. Elimizi arada sırada yağa batırarak mayalanan hamurdan küçük yumurta kadar bezeler alalım
  7. Ortasını delerek un serptiğimiz tezgah üzerinde bekletelim
  8. Kızgın yağda hamurlarımızı kızartalım
  9. ***Ya da hafif unlanmış tezgah üzerinde kalınca açıp, arasına peynir koyup ,bardakla yuvarlaklar keserek de yapabilirsiniz.
  10. ***Yağınız kızgın olursa fazla yağ çekmiyor ama yine de kağıt havlu üzerinde yağını çektirebilirsiniz.
Afiyet olsun

10 yorum:

Adsız dedi ki...

YAĞMUR.Gayet güzel ve açıklayıcı olmuş tarifiniz teşekkürler. Bi sürü tarife baktım uzunn uzunn gereksiz şeyler yazmışlar sanki kimsenin bilmediği veya anneannesinin özel tarifini paylaşır gibi.

belgin kıral dedi ki...

Değerlendirmeni çok sevdim sevgili Yağmur :) Mümkün olduğunca kısa kolay anlaşılır yazmaya çalışıyorum.. Beğenmene sevindim :) yorum için teşekkür ederim...

Adsız dedi ki...

Tuzu ne zaman ekliycez. Tarif hatali

Adsız dedi ki...

Yaptim ve cok guzel oldular bayanlar tuzu mayayi sekeri yagi ve suyu bi kaba alin soylendigi gibi 15 dk bekletin sonra iki su bardagi unla yogurun hafif ele yapismali zaten sonra mayalansin yagli bi tepside acin ve atin yaga kizarsin bu kadar ustu acik kalmasin bi peceteyle ortun sertlesmez :)

Unknown dedi ki...

Tarifinizi bende denedim.Tahmin ettiğimden daha lezzetli oldu.Çok teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Tuzu ne zaman ekleyecegiz?

belgin kıral dedi ki...

Beğendiğinize çok sevindim, afiyetler olsun; sevgiler

Unknown dedi ki...

Çok açıklayıcı olmuş tskler

Unknown dedi ki...

Hamuru geceden hazirlayip buzdolabinda saklasam ertesi sabah kizartabilirmiyim?

belgin kıral dedi ki...

Cevap çok geç oldu kusura bakmayın ama başkaları için faydası olur diye yazıyorum.
Mayalı hamuru gece hazırlayıp, bir saat sonra gazını alıp buzdolabına koyabilirsiniz. Mayalanması yavaşlar..Sabah çıkarıp oda sıcaklığına gelince de kullanabilirsiniz

Related Posts with Thumbnails