7 Nisan 2018 Cumartesi

TRİLEÇE TARİFİ

TRİLEÇE TARİFİTRİLEÇE TARİFİTRİLEÇE TARİFİ

TRİLEÇE TARİFİ

Malzemeler:

Keki için:

  • 5 yumurta (oda sıcaklığında)
  • 3/4 su bardağı şeker
  • 5 yemek kaşığı su
  • 1 çimdik tuz
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu 

Islatma sütü:

  • 1 lt süt(varsa bir bardağı manda sütü)
  • 1,5 paket sıvı krema(200 gr)
  • 1 çay bardağı toz şeker

Karamel sosu için;

  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 200 gr sıvı krema

Üzeri için;

  • 1 paket krem şanti
  • pakete göre süt

Çilek sosu:

  • 400 gr çilek
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 silme yemek kaşığı nişasta
  • Çilek sosu için malzemeleri önce birlikte püre haline getirelim ve kısık ateşte muhallebi kıvamında pişirelim
TRİLEÇE TARİFİ

TRİLEÇE YAPILIŞI:

  1. Yumurtaların sarısını ve beyazını ayrı kaplara kıralım
  2. Aklarını bir fiske tuz ile katı krema kıvamına gelinceye kadar mixerle çırpalım
  3. Sarılarını 3/4 su bardağı şekerle, şekerler eriyip krema açık sarı bir renk alana kadar çırpalım
  4. Suyu ekleyip çok az çırpalım
  5. Unu, kabartma tozu ve vanilyayı da sarılara eleyerek ilave edelim
  6. Akları ve sarıları spatula ile söndürmeden yavaşça karıştıralım
  7. Büyük boy borcama yağlı kağıt serelim ve hamuru boşaltalım
  8. 10 dakika 170 derecede, 30 dakika 150 derecede pişirelim
  9. Ilıyınca kağıdı çıkarıp keki kalıba ters çevirelim
  10. Islatma sütü malzemelerini karıştırıp şeker eriyene kadar hafif ısıtalım, daha sonra buzdolabında bekletelim
  11. Kekimizin ilk sıcağı çıkınca üzerine kürdanla delikler açıp süt karışımını yavaşça dökelim ve  tamamen çekene kadar dinlenmeye bırakalım.
  12. Krem şantiyi üzerinde yazan şekilde hazırlayıp buzdolabında bekletelim
  13. Kar haline gelmiş krem şantiyi, soğumuş ve şerbetini çekmiş kekin üzerine yayalım(süsleme için birazını ayıralım)
  14. Karamelli sosu için, tavamıza şekeri alıp kısık ateşte sürekli karıştırarak erimesini sağlayalım.
  15. Eriyince hemen 1 yemek kaşığı tereyağını ekleyelim ve karıştırarak yağın erimesini sağlayalım.
  16. Son olarak sıvı kremayı da ekleyip sosumuz kıvam alana kadar kısık ateşte kısa süre karıştırarak pişirelim.
  17. Oda sıcaklığına gelip soğuyunca krem şantili kekin üzerine düzgünce bozmadan döşeyelim
  18. Krem şantinin ayırdığımız bölümü ile ince şeritler yapıp kürdanla ters yönlere çizgiler çekelim,çilek fıstık vs. ile süsleyelim
  19. Buzdolabında en az 5-6 saat dinlendirip dilimleyerek, fıstık vs ile süsleyerek servis yapalım

Afiyet olsun

Püf noktaları:


  • Her katın malzemelerini mutlaka ılık/soğuk olarak birleştirelim
  • Karameli hazırlarken şeker sertleşebilir, ama krema koyduktan sonra ve karıştırmaya devam ettikçe güzel bir kıvam alacaktır.
  • Karameli kısık ateşte az az eridikçe ekleyerek ve sürekli karıştırarak yapmazsanız yanar ve tadı acı olur
  • Karamel sosunuzu mutlaka krem şanti soğuduktan sonra dökmeli ve fazla bastırmadan usulca yaymalısınız. Sıcak olursa krem şantiyi eritecek ve hoş olmayan bir görüntü ortaya çıkacaktır.
  • Trileçeyi karamel soslu yapabileceğiniz gibi orman meyveli, frambuazlı, çilekli ya da dilediğiniz farklı soslar ile de yapabilirsiniz.
  • Üstüne yapacağınız ek krem şantiye biraz daha süt eklerseniz şekil verirken pürüzsüz olacaktır.
  • sütü kesinlikle fazla değil, hatta daha bile olabilir. Trileçe bol sütlü olur, fırın kabından alırken süt akar spatuladan aşağıya doğru :)
  • Şerbetini keke döküp bir gece bekletirseniz de çok güzel çekiyor ve ertesi günü kremşantiyi ve karamel sosunu dökmek daha pratik oluyor.
  • kullandığım fırın kabı 27 x 40 cm.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails