12 Mayıs 2008 Pazartesi

PÜRELİ ROSTO KÖFTE TARİFİ

PÜRELİ ROSTO KÖFTE TARİFİ
PÜRELİ ROSTO KÖFTE TARİFİ

PÜRELİ KÖFTE TARİFİ

Köftesi için:


  • 1 adet yumurta
  • 2 adet orta boy soğan
  • 3 diş sarımsak
  • Bir tutam maydanoz
  • 500g kıyma
  • 1 çay bardağı galeta unu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı pul biber

Püre için:


  • 4 adet patates
  • 1 yemek kaşığı tereyağı(100 gr)
  • yaklaşık 1 su bardağı süt (patatesin büyüklüğüne göre değişir)
  • tuz,karabiber

Üzerinin sosu için:

  • Sıvı yağ
  • Salça
  • tuz, biber

DALYAN KÖFTE YAPILIŞI


  1. Rondo ya da robota soğanları, sarımsakları, yumurtayı, maydanozları koyup incecik parçalayalım
  2. Yoğurma kabına kıymayı, rendelenmiş harcı, galeta unu, tuz ve baharatları ekleyip çok iyi bir şekilde yoğuralım
  3. Elimizi yağlayarak rulo haline getirelim.
  4. Fırın kabımıza yağlı kağıt koyup üzerine köfteyi koyalım
  5. 180 derecede yaklaşık yarım saat pişirelim
  6. Püre için patatesleri soyup tuzlu suda haşlayalım.
  7. Suyunu süzüp patatesleri iyice ezelim ve içine tereyağı,tuz,çok az karabiber ekleyelim.
  8. Ateşe alıp içine azar azar süt ekleyip iyice karıştıralım.
  9. İstenen kıvama gelene dek süt eklemeye devam edelim ve ateşten alalım.
  10. Servis tabağına püreyi, yanına dilimlenmiş köfteyi dizelim ve salçalı sos ile servis edelim.

Afiyet olsun

3 Mayıs 2008 Cumartesi

PATATESLİ KAŞARLI KÖFTE



Köfte:
1/2 kg dana döş kıyma
1 küçük soğan
1 dilim ufalanmış bayat ekmek veya galeta unu
Çok az su
1 tatlı kaşığı tuz,
1 çay kaşığı kimyon,
1/2 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı karbonat , 1/2 limon(bir bardakta köpürtüp ekleyin)
4-5 adet patates
1 adet sarı biber
1 yemek kaşığı salça
Üzerine rende kaşar peyniri
*Köfte malzemelerini iyice yoğurup(ne kadar iyi yoğurulursa o kadar iyi olur) buzdolabında mümkünse bir gün dinlendirelim.
*Patatesleri elma dilimi halinde keselim ve tenceremize iki kaşık yağ koyup hepsini birden hafif kızartalım.
*Köfteleri şekillendirip patatesin üzerine dizelim.
*en üste biberleri dizelim.
*Sulandırılımış salçamızı gezdirip tuz ilavesiyle pişirelim.
*Ben hem fırına dayanıklı hem de ocakta kullanabildiğim tenceremi pişince üzerine kaşarı gezdirerek kısa bir süre de fırında tuttum..bu tamamen arzuya kalmış...

Afiyetler olsun..

30 Nisan 2008 Çarşamba

HAŞHAŞLI KIVIRMA ÇÖREK




HAŞHAŞLI KIVIRMA ÇÖREK
6 su bardağı (yaklaşık)
1 su bardagı sıcak su
2 su bardağı sıcak süt
1 paket yaş maya
1 yumurta (sarısı üzerine)
1 yemek kasığı şeker
1 yemek kaşığı tuz
Iç malzemeleri
1 su bardagi ceviz içi
1 su bardagi sıvıyağ
1,5 su bardağı haşhaş ezmesi
*Sıcak suyu, şekeri büyük bir kaba koyalım ve mayayı da ekleyip kenarda kabarması için bekletelim.
*Süt,yumurta akı ve tuzu da ekleyelim, karıştıralım..Unu ağır ağır yedikçe ilave ederek yumuşak bir hamur yoğuralım…
*Mayalanması için ağzı kapalı olarak bir kenarda bekletelim.
*Hashas ezmesini,iri çekilmis cevizi ve sıvı yağı karıştıralım,hamurun uzerine sürmek için.
*Mayalanan hamurumuzu 3 bezeye ayıralım ve her bezeyi tek tek unlanmış zeminde merdaneyle açalım…Çok ince açmak gerekmiyor..
*Üzerine haşhaşlı harcı bir kaşık ile her tarafına gelecek şekilde sürelim.
*İkinci hamuru da açıp ilk hamurun üzerine serelim ve harcı sürelim.
*Üçüncüye de aynı işlemi yapalım..Hamuru ikiye bölelim ve üst üste koyalım..Yani altı katlı oldu hamurumuz..
*İki parmak kalınlığında bir şerit keselim ve elimizin bir yukarı biri aşağı gelecek şekilde buralım, uzatıp inceltelim...
*Tepsimizin ortasından başlayarak kendi etrafında dolayalım..
*Bütün hamuru bu şekilde yapıp bitirdikten sonra üzerine yumurta sarısı sürelim ve biraz daha tepsi mayası gelsin diye bekletelim..
*200 derecelik fırında altı üstü kızarana kadar pişirelim..



afiyet olsun
Related Posts with Thumbnails