13 Şubat 2009 Cuma

SADRAZAM LOKUMU TARİFİ

SADRAZAM LOKUMU TARİFİ
sadrazam lokumusadrazam lokumusadrazam lokumusadrazam lokumu

Sevgili Ayşe de görüp yaptığım, komşularımızla birlikte afiyetle yediğimiz bu güzel sadrazam lokumunu kesinlikle herkese tavsiye ediyorum...Ben kendi adıma çok beğendiğimi belirtmeliyim...Buradan sevgili Ayşe ciğime çok teşekkür ediyorum..Sizler de sitesini ziyaret ederseniz güzel tariflerine ulaşırsınız...
****Bu vesileyle bloga başladığım ilk günlerde yapıp yayınladığım MUZLU LOKUM tarifim de fevkalade güzeldir, ısrarla tavsiye ederim...Tıklayarak ulaşabilirsiniz...*********

Şimdi geçelim tarifimize...Ben minik değişiklikler yaptım ama tarifi orjinal şekliyle veriyorum sizlere..

SADRAZAM LOKUMU TARİFİ

malzemeler:

Pandispanya:

  • 4 tane yumurta(oda sıcaklığında olması önemli)
  • 1 su bardağı seker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı +2 yemek kaşığı un

Kreması:

  • 2,5 su bardağı süt
  • 2.5 yemek kaşığı un
  • 1/2 su bardağı seker
  • 1paket vanilya

Üzeri:

  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı hindistan cevizi

sadrazam lokumu nasıl yapılır?

  1. Önce krema malzemelerini tel çırpıcıyla karıştırarak pişirelim ve bir kenara alıp soğumasını bekleyelim
  2. Pandispanya için yumurta ve şekeri iyice çırpalım yaklaşık 7-8 dakika.
  3. Un ve kabartma tozunu mümkünse eleyerek ilave edelim karşımımıza ama tahta kaşıkla kabarmış olan yumurtaları söndürmeden hafifçe karıştıralım
  4. Büyük fırın tepsimize yağlı kağıt serelim ve üzerine hamurumuzu yayalım spatulayla.
  5. 170 derecede ısıtılmış bekleyen fırına verelim ve yaklaşık 10-15 dakika pişirelim
  6. fırından çıkarınca dar tarafından hemen sıcak sıcak saralım kağıtla birlikte ve o şekilde biraz soğumasını bekleyelim
  7. Ruloyu açalım ve boyuna 2 (ben bir dahaki sefere 3 e keseceğim), enine 5 parçaya bölelim
  8. Yani toplamda 10 parçamız oldu
  9. Kağıttan ayırmak için bıçakla arasını sıyırabilirsiniz.
  10. *Her parçaya kremadan biraz sürelim ve ince muz dilimleri koyalım(kalın olmasın saramazsınız)
  11. (Bu aşamada ben dilimler çok kalın olduğu için ortadan ikiye bölüm biraz incelttim)
  12. Her bir parçayı önce süte sonra hindistan cevizine bulayarak servis kabımıza alalım ve sadrazam lokumlarını buzdolabında asgari 3-4 saat dinlendirelim..
  13. Benimki maalesef dinlenemedi ama o haliyle bile yiyen herkes beğendi; eşim , oğlum , kızım , komşularım..:)

afiyet olsun

12 Şubat 2009 Perşembe

AYVALI KURABİYE TARİFİ

AYVALI KURABİYE TARİFİ

Evde fazla ayvanız var ve ne yapacağınızı bilmiyorsunuz...bu tarif tam size göre o zaman..Tadanların bir değil iki tane yediği bu güzel kurabiyelerin tarifi aşağıda...

AYVALI KURABİYE TARİFİ


Malzemeler:


Hamuru:


  • 125 gr tereyağı(veya margarin)
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 3 su bardağından bir parmak fazla un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
İç harcı:
  • 2 orta boy ayva rendesi
  • 1,5 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay bardağı dövülmüş ceviz veya fındık

 AYVALI KURABİYE Yapılışı:

  1. Ayvayı şeker ve su ile önce harlı sonra kısık ateşte suyunu çeken kadar pişirelim.
  2. Soğuyunca dövülmüş cevizi ya da fındığı , tarçını ekleyelim bekletelim
  3. Yoğurma kabına soğuk tereyağını parça parça doğrayalım.(mümkün olduğunca minik) ve yavaş yavaş yoğuralım
  4. Diğer malzemeleri de ekleyip yumuşak bir hamur kıvamına getirelim (unu azar azar ekleyerek..az  ya da fazla gelirse kontrollü olun)
  5. Yarım saat dinlendirelim
  6. Ceviz kadar parçalar alıp parmaklarımızla açalım ve iç koyup dilediğimiz gibi kapatalım
  7. 170 derecede hafif pembeleşene kadar pişirip çıkaralım
  8. Üzerine bolca pudra şekeri serpelim

Afiyet olsun



11 Şubat 2009 Çarşamba

VİŞNELİ YAPRAK SARMA TARİFİ

VİŞNELİ YAPRAK SARMA TARİFİ
Tarif edemeyeceğim kadar güzel bir lezzet.. Osmanlı mutfağına ait bir tarifmiş..Kesinlikle denemenizi tavsiye ederim.Naciye ciğim tekrar ellerine sağlık :)

Bunun için daha önce yayınlamış olduğum ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI linkine tıklıyorsunuz ; malzemeleri ve yapılışını oradan görüyorsunuz..

Size kolaylık olması için linki buraya taşıdım:

VİŞNELİ YAPRAK SARMA TARİFİ

Malzemeler:

  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı zeytinyağı(240 ml lik)
  • 8 adet soğan
  • 1 çorba kaşığı çam fıstığı
  • 2 çorba kaşığı kuş üzümü
  • 1 çorba kaşığı kuru nane
  • 8-10 dal maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı sıcak su
  • Tuz ve yarım limon suyu

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI nın yapılışı:

  1. Soğanları robotta veya elde kıyıp, pirinçleri yıkayıp hazırlıyoruz.
  2. Yağı içine tuz ve fıstık ekleyerek hafif kavuruyoruz.
  3. Soğanları ekleyip, 5-10 dakika pişiriyoruz.
  4. Pirinçleri, kuş üzümünü ve şekeri ilave ediyoruz.Biraz daha kavuruyoruz.
  5. 1 su bardağı sıcak suyumuzu koyup, ağzını kapatıp çekene kadar pişiriyoruz.
  6. Kıyılmış maydanoz, dereotu, nane,tarçın,yenibaharı ekleyip hepsini ezmeden karıştırıyoruz, ılıması için bir kenarda bekletiyoruz.
  7. 1-2 saat suda bekleyip tuzu çıkan ve kumu dökülen yıkanıp süzülmüş yapraklarımıza sararak, en altına bir iki yaprak serdiğimiz tenceremize diziyoruz.
  8. 1.5 bardak sıcak su,damak tadınıza göre tuz(yaprak salamura ve çok tuzlu ise kontrollü kullanın) ve yarım limon suyu ekleyerek(sarmaların üzerine yaprak kapatınki limon karartmasın) ,kaynadıktan sonra çok kısık ateşe alıp yaklaşık 1-1,5 saat pişirin tam suyunu çekecektir.
***Hazırlanan malzemeyi yapraklarımıza sararken içine iki adet çekirdekleri çıkarılmış vişne de koyuyoruz...Sarma işlemimiz bitip de tenceremize hepsini dizdikten sonra üzerine suyla beraber vişnelerimizin sızan suyunu da ekleyeceğiz...
Pişip iyice soğuduktan sonra servis yapacağız..

Afiyet olsun


Related Posts with Thumbnails