29 Eylül 2008 Pazartesi
25 Eylül 2008 Perşembe
ŞEKERPARE TARİFİ
ŞEKERPARE TARİFİ
- 200 gr tereyağı(oda sıcaklığında)
- 1 çay bardağı pudra şekeri
- 1 çay bardağı irmik
- 2 adet yumurta (1 nin sarısı yüzüne)
- 1 paket vanilya veya limon kabuğu rendesi
- 1paket kabartma tozu
- Aldığı kadar un (~3,5 su bardağı gibi siz yine de dikkatli ekleyin orta yumuşak bir hamur olacak, kulak memesi)
Şerbeti:
- 4 su bardağı su
- 4 su bardağı şeker
- çeyrek limon
ŞEKERPARE YAPILIŞI:
- İlk önce şerbeti hazırlayalım.
- Şekeri ve suyu tencereye koyup, kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika kaynatıp limon ekleyip bir dakika daha kaynatıp altını kapatalım.
- Oda sıcaklığındaki tereyağı, vanilya, pudra şekerini mixerle yaklaşık 4-5 dakika çırparak krema haline getirelim.
- Yumurtaları tek tek yedirerek karışıma ekleyelim.(Her yumurta için bir dakika )
- Elenmiş un ve kabartma tozunu, irmiği birdenbire değil de azar azar,kıvamını kontrol ede ede ekleyelim.
- Pürüzsüz bir hamur elde edelim.
- Ceviz büyüklüğünde parçalar alıp şekil verelim.
- Yağlanmış tepsimize dizelim
- Üzerlerine yumurta sarısı sürüp oval olanlara çatalla çizik atalım.
- Yuvarlak şekillerin ortalarına çok bastırmadan birer fındık/badem/fıstık batıralım
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirelim.
- SOĞUMUŞ olan şerbeti ilk sıcağı çıkmış (3 dakika bekleyelim) sıcak şekerparelerin üzerine dökelim.
- Üstünü başka bir tepsi ile kapatıp şerbetinin çekmesini sağlayalım.
Afiyet olsun:)))
23 Eylül 2008 Salı
BÖREK ÇORBASI TARİFİ-KAYSERİ
Kayınvalidemin iftar menüsünden ilk olarak çorbayla başladım..Umarım beğenirsiniz...
Ne kadar minik hazırlandığını anlatabilmek için bir yemek kaşığına ne kadar mantı sığdığını, bir çay tabağında nasıl göründüğünü resimlerini çekerek gösterdim.Yani anlayacağınız oldukça emekli ve sabır işi..Pişince haliyle şişiyor biraz..
Telefonla fotoğraf çekimi de başarılı değil ama mühim olan tarif diyerek avutalım kendimizi, affola:)
Telefonla fotoğraf çekimi de başarılı değil ama mühim olan tarif diyerek avutalım kendimizi, affola:)
BÖREK ÇORBASI TARİFİ-KAYSERİ
Malzemeler:
Hamuru:- 3 su bardağı un
- 1 su bardağı su
- 1 yumurta
- 1 tatlı kaşığı tuz
İçi:
- 250 gr yağsız kıyma
- 2 tane orta boy soğan
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- maydanoz
- 2 yemek kaşığı salça
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı tuz
- yeterince su
Börek çorbası nasıl yapılır?
- Hamur malzemeleri ile oldukça sert bir hamur hazırlayalım
- İncecik doğranmış soğan,maydonoz ve kıyma ile iç harcını da hazırlayalım.
- Dinlenmiş hamurumuzu incecik açalım ve çok minicik mantılar oluşturacak şekilde keselim
- İç koyarak minik minik bohça şeklinde sıkalım.
- Bir tencerede yağ ,nane ve salçayı çok az kavurup üzerine kaynar suyu ekleyelim ve tuzunu atalım.
- Yeteri kadar mantıyı ekleyip üzerinin köpükleri bitip de beyazlaşana kadar pişirelim.
Afiyetle yiyelim:))
Not: *Çorbaya arzu edilirse haşlanmış yeşil mercimek ve nohut da eklenebilir.
**Ramazanda misafir için sofrada olmazsa olmaz bir çorbadır..
***Yukarıdaki ölçülerden 6-7 kez çorba yapılabilir. Her seferinde tencereye bir avuç mantı atılması yeterlidir.
Not: *Çorbaya arzu edilirse haşlanmış yeşil mercimek ve nohut da eklenebilir.
**Ramazanda misafir için sofrada olmazsa olmaz bir çorbadır..
***Yukarıdaki ölçülerden 6-7 kez çorba yapılabilir. Her seferinde tencereye bir avuç mantı atılması yeterlidir.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)