12 Kasım 2008 Çarşamba

CEVİZLİ İÇLİ KETE


Ramazan dan kalma bir tarif yine..Kendisi çoktan bitti ama arşivde resmi görünce fazla bekletmeden yayınlayayım istedim..Sizler de deneyin bakalım eşim kadar beğenecek misiniz?
Ben bu keteleri yapıp deepfreeze koyuyorum.Çünkü fazla miktarda çıkıyor..Biz tüketene kadar da bayatlıyor..Ama deepfreezde olunca yemeden bir saat önce çıkarıyorum (acil durumlarda mikrodalga fırınımı kullanıyorum ama ısıtmadan sadece çözdürme programını kullanarak.Çünkü mayalı hamurlar mikrodalga fırından çıkınca, biliyorsunuz soğuduğu anda sertleşiyor) Bir de yağsız tavada hafif ısıda ısıtınca sanki fırından yeni çıkmış gibi oluyor adeta...İster iftarda ister sahurda nasıl dilerseniz yiyebilirsiniz...

İşte buyrun tarifi:

3 su bardağı süt
1 su bardağı yoğurt
1 paket yaş maya
2-3 kesme şeker
1/2 paket yumuşak margarin
1 su bardağı sıvıyağ
Yeterince un ,tuz



İçi:
2 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı un(yaklaşık az gelirse ekleyin)
Ceviz kırığı


*Ilık-sıcak süt ile şekeri ve mayayı eritelim, biraz kabarmasını bekleyelim...

*Diğer malzemeleri ekleyip yumuşak bir hamur yoğuralım..Ama unu birden değil azar azar eklemeyi unutmayalım.

*Mayalanması için kapağını kapatıp bir kenarda bekletelim

*Diğer tarafta, içi yani meyanesi için unla yağı kavuralım hafif kokusu çıkana kadar ..Cevizini ekleyelim..(Ben bu aşamada bir kaç kaşık şeker de ekliyorum çünkü biz şekerli seviyoruz ,isteyen ekleyebilir)

*Hamurumuzdan limon kadar parçalar koparalım, hafifçe açalım ve içine birer yemek kaşığı iç koyup ağzını büzerek kapatalım.

*Kapattığımız yeri ters çevirip yağlanmış tepsiye elimizle bastırarak yaklaşık 15 cantim çapında yayalım.

*Hepsi bitince biraz da tepsi mayasının gelmesini bekleyelim ve üzerine yumurta sarısı sürüp, çatalla şekil verip 200 derecede ısınmış fırında pişirelim..

Afiyet olsun

10 Kasım 2008 Pazartesi

ELMALI PAY TARİFİ


Bu güzel tarif epeey zamandır bekliyor..Resimler ve uygulama sevgili dost Esin'den..Tarif ise benden..Arkadaşım bize sunum aşamasında üzerine vanilyalı dondurma koyarak servis yaptı.. Çok nefis bir lezzet...Tatlı severlere duyurulur..:))
Ellerine sağlık tekrar Esin 'ciğim:))

ELMALI PAY TARİFİ

malzemeler:

  • 125 gr oda ısısında tereyağı
  • Yarım su bardağı toz şeker ( 200 ml lik bardak )
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı silme kabartma tozu
  • Aldığı kadar un

  • İç malzemesi:
  • 3 adet yeşil elma
  • 3 adet kırmızı elma
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 1 su bardağı iri kıyılmış ceviz fındık
  • Yarım limon suyu
  • 2 yemek kaşığı esmer şeker
  • 1 çay kaşığı tarçın

Elmalı Pay Tarifi Yapılışı

– Tereyağı ile şekeri krema haline gelene kadar mikserle çırpalım.
– Yumurta ve  kabartma tozunu ekleyip tekrar karıştıralım.
– Unu yavaş yavaş ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim.
– Hamuru streçleyip buz dolabında 30 dakika dinlendirelim.
– Kuru üzümün üzerine sıcak su döküp yaklaşık 10 dakika bekletelim.
– Elmaların kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayalım.
– Üzerine limon suyu ekleyip tencereye koyalım.
– Esmer şekeri ilave edip kısık ateşte fazla yumuşatmadan pişirelim.
– Üzümleri ekleyip tekrar karıştıralım.
– Soğuduktan sonra tarçını, cevizi ilave edelim.
– Margarinle yağladığımız orta boy bir kalıba hamurun yarısını ince açıp kenarlara taşacak şekilde döşeyelim.
– Elmalı karışımı hamurun içine yayalım.
– İkinci parçamızı da açarak elmaların üzerine dikkatlice serelim(dilerseniz kalıpla şekiller de kesip yerleştirebilirsiniz)
– 180 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.
– Soğuyunca üzerine pudra şekeri serpelim.

NOT:İsterseniz mini kalıplarda da bu tatlıyı hazırlayabilirsiniz.

AFİYET OLSUN:)
**
Beyaz renk akşam loşluğunda makinamda patlama yapıyor..Resim o yüzden oldukça başarısız çıkmış, kusura bakmayın:))

PIRASALI BÖREK TARİFİ

PIRASALI BÖREK TARİFİ

PIRASALI BÖREK TARİFİ

Çok lezzetli, pırasa sevmeyene bile iştahla yediren güzel bir börek tarifi.

PIRASALI BÖREK TARİFİ

Malzemeler

  • 4 adet yufka
  • 4 adet pırasa
  • 1 su bardağı peynir
  • Zeytinyağı
  • Tuz

Sosu;

  • 1 çay bardağı süt
  • 1 şişe soda
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 yumurta

üstüne:

  • çörek otu

PIRASALI BÖREK yapılışı:

  1. Pırasaları ince ince doğrayıp tavada zeytinyağıyla biraz yumuşayıncaya kadar kavuralım. 
  2. Sonra içine peyniri ve tuzunu katalım(peynirin tuzuna göre hareket edin)
  3. Sos malzemelerini de çırpıcıyla iyice karıştıralım.
  4. Tepsimizi yağlayalım ve en alta tek yufkayı serelim, kaşık ve fırça ile sostan her yerine sürelim
  5. 3. yufkanın yarısına kadar yufkaları parçalayıp eşit olarak her yere serip sos sürerek gelelim
  6. Burada pırasaları yine eşit olarak güzelce dağıtalım
  7. Diğer yufkalar bitene kadar devam edelim
  8. En üste çörek otu serpip, vakit varsa olabildiğince dinlendirelim
  9. 200 derecelik önceden ısıtılmış fırında 20-30 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.
Not:* Pırasalı harcı çiğ olarak da hazırlayıp döşeyebilirsiniz.
     
Afiyet olsun

Related Posts with Thumbnails