31 Aralık 2008 Çarşamba
24 Aralık 2008 Çarşamba
ISPANAKLI PASTA TARİFİ
ISPANAKLI PASTA TARİFİ
malzemeler:
- 4 yumurta(oda sıcaklığında olmalı)
- 2 su bardağı şeker(iki parmak eksik)
- 1 su bardağı dövülmüş ceviz
- 1 su bardağı rondodan geçmiş ıspanak(rondodan geçmesi önemli)
- 2 su bardağı civarı un
- 1 çay bardağından az sıvıyağ
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
muhallebisi:
- 1 kg süt
- 5 yemek kaşığı un(silme ya da tepeleme değil normal)
- 1 adet yumurta
- 4-5 yemek kaşığı şeker
- 1 paket vanilya
- 1 kutu labne peyniri
ISPANAKLI PASTA yapılışı:
- Oda sıcaklığındaki yumurtalar ile şekeri yaklaşık 7-8 dakika mixerin en üst devriyle savurarak çırpalım. Katı kar gibi olsun iyice.
- Önce sıvıları sonra katıları kuralıyla diğer kek malzemelerini ekleyip KAŞIKLA karıştırıyoruz söndürmeden.
- Yağlayıp hafif unladığımız dikdörtgen borcama (yağlı kağıt kullanmanızı tavsiye ederim) hamurumuzu döküp 180 derecede yaklaşık 35-40 dakika pişirelim(kontrol edin her fırın farklıdır)
- O pişerken tenceremize labne peyniri hariç,muhallebi malzemelerini ekleyip pişirelim.
- Kaynayınca altını kapatalım ve biraz soğumasını bekleyelim.
- İçine labneyi katıp mixerle iyice karıştırıp homojen hale getirelim.
- Fırından çıkıp ılımış olan kekimizin kenarlarından birer bölümü pandispanyayı kare hale getirecek kadar keselim.
- Bu parçaları rondodan geçirelim
- Kekimizin arasını ikiye kesip kremamızın bir bölümünü üzerine sürelim
- İkinci parçayı üzerine ekleyip kalan kremayı her tarafına sürelim.
- Parçaladığımız kek kırıntılarını da üzerine tümüyle kaplayalım..
- Süsleyelim:)))
21 Aralık 2008 Pazar
FİNDİKLİ MİSKET KURABİYE VE "PALUZE"
Bu da sevgili Emine'ciğimin annesinden, "PALUZE"Ben Karadeniz yöresine ait bu tatlıyı ilk kez tatdım..Damak tadıma biraz değişik geldi doğrusu çünkü tereyağını her şeyde yiyemem ben..Ama görüntü çok hoştu, ben de sizlere aktarmak için fotoğrafladım ve tarifini aldım
Malzemeler:
5 su bardağı su
5 yemek kaşığı un(ya da nişasta)
1,5 su bardağı şeker
1 çimdik tuz
Yapılışı:
*Hepsi iyice birbirine özleştirilip karıştıra karıştıra üzeri göz göz olana kadar pişirilir.
*Üzerine erimiş tereyağı gezdirilir.
********Okuduğum bir kaynakta bu tatlının kökünün Osmanlı mutfağına dayandığı ve içine ayrıca haşlanmış ,
---4-5 adet incir
---4-5 adet kayısı
---3 yemek kaşığı sultani üzüm
---5-6 hurma
---1 yemek kaşığı file badem
eklenerek pişirildiği yazıyordu... Önermesi benden , denemesi sizden..
Hadi buyrun, afiyet olsun:))