24 Aralık 2008 Çarşamba

ISPANAKLI PASTA TARİFİ

 ISPANAKLI PASTA TARİFİ  ISPANAKLI PASTA TARİFİ ISPANAKLI PASTA TARİFİ ISPANAKLI PASTA TARİFİ ISPANAKLI PASTA TARİFİBu pastayı kesinlikle deneyip tatmanızı öneriyorum arkadaşlar...Pişman olmazsınız:)) Misafir telaşından dilim görüntüsünü alamadım.. Ama yapım aşamalarını safha safha resimledim.Umarım açık ve anlaşılır olur sizler için...

 ISPANAKLI PASTA TARİFİ

malzemeler:


  • 4 yumurta(oda sıcaklığında olmalı)
  • 2 su bardağı şeker(iki parmak eksik)
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz
  • 1 su bardağı rondodan geçmiş ıspanak(rondodan geçmesi önemli)
  • 2 su bardağı civarı un
  • 1 çay bardağından az sıvıyağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

muhallebisi:


  • 1 kg süt
  • 5 yemek kaşığı un(silme ya da tepeleme değil normal)
  • 1 adet yumurta
  • 4-5 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 kutu labne peyniri

 ISPANAKLI PASTA yapılışı:


  1. Oda sıcaklığındaki yumurtalar ile şekeri yaklaşık 7-8 dakika mixerin en üst devriyle savurarak çırpalım. Katı kar gibi olsun iyice.
  2. Önce sıvıları sonra katıları kuralıyla diğer kek malzemelerini ekleyip KAŞIKLA karıştırıyoruz söndürmeden.
  3. Yağlayıp hafif unladığımız dikdörtgen borcama (yağlı kağıt kullanmanızı tavsiye ederim) hamurumuzu döküp 180 derecede yaklaşık 35-40 dakika pişirelim(kontrol edin her fırın farklıdır)
  4. O pişerken tenceremize labne peyniri hariç,muhallebi malzemelerini ekleyip pişirelim.
  5. Kaynayınca altını kapatalım ve biraz soğumasını bekleyelim.
  6. İçine labneyi katıp mixerle iyice karıştırıp homojen hale getirelim.
  7. Fırından çıkıp ılımış olan kekimizin kenarlarından birer bölümü pandispanyayı kare hale getirecek kadar keselim.
  8. Bu parçaları rondodan geçirelim
  9. Kekimizin arasını ikiye kesip kremamızın bir bölümünü üzerine sürelim
  10. İkinci parçayı üzerine ekleyip kalan kremayı her tarafına sürelim.
  11. Parçaladığımız kek kırıntılarını da üzerine tümüyle kaplayalım..
  12. Süsleyelim:)))
Nefis pastanız biraz dinlendikten sonra hazır demektir..

Afiyet olsun..

21 Aralık 2008 Pazar

FİNDİKLİ MİSKET KURABİYE VE "PALUZE"



Canım Emine'den nefis bir tarif, muhakkak deneyin derim; çerez gibi yemeye başlayan kendine engel olamıyor:))) Hatta hiç fındık yemeyen "Aslı" bile çok severek yemiş bu kurabiyelerden.. Malzemesi çok az, yapımı çok pratik, sadece belki biraz el oyalar ...

Emine'ciğim ellerine sağlık, biz bayıldık eminim yapıp yiyen herkes de çok sevecektir..


Malzemeler:


1 paket tereyağı(250 gr lık )

1 çay bardağı pudra şekeri

Aldığı kadar un

Fındık


Üzerine:

Pudra şekeri


Yapılışı:


*Oda sıcaklığındaki tereyağına un ve pudra şekerini azar azar ekleyerek özlü, yumuşak bir hamur yoğuralım

*Minik minik koparalım.

*İçlerine birer tane fındık koyup yuvarlayalım..

*Pişmiş büyüklüğü bir misket tanesi kadar olacak

*180 derce ısınmış fırında beyaz kalacak şekilde pişirip çıkarınca üzerine pudra şekeri serpiştirelim


Afiyet olsun...




Bu da sevgili Emine'ciğimin annesinden, "PALUZE"Ben Karadeniz yöresine ait bu tatlıyı ilk kez tatdım..Damak tadıma biraz değişik geldi doğrusu çünkü tereyağını her şeyde yiyemem ben..Ama görüntü çok hoştu, ben de sizlere aktarmak için fotoğrafladım ve tarifini aldım

Malzemeler:

5 su bardağı su

5 yemek kaşığı un(ya da nişasta)

1,5 su bardağı şeker

1 çimdik tuz

Yapılışı:

*Hepsi iyice birbirine özleştirilip karıştıra karıştıra üzeri göz göz olana kadar pişirilir.

*Üzerine erimiş tereyağı gezdirilir.

********Okuduğum bir kaynakta bu tatlının kökünün Osmanlı mutfağına dayandığı ve içine ayrıca haşlanmış ,

---4-5 adet incir

---4-5 adet kayısı

---3 yemek kaşığı sultani üzüm

---5-6 hurma

---1 yemek kaşığı file badem

eklenerek pişirildiği yazıyordu... Önermesi benden , denemesi sizden..

Hadi buyrun, afiyet olsun:))

Related Posts with Thumbnails