resimlere tıklayıp orijinal boyutlarını görebilirsiniz..
Fazla uzatmayayım, ben de bir satırı daha bitirdim işte. Diliyorum Allah tan, imtihanımı başarıyla verebilirim :)
Pastamın hikayesine gelince :
Aslında kendisi, tasarımını beynimde hayal ettiğim çok güzel bir "şeker hamurlu pasta" olacaktı ancak hesaplayamadığım, benim dışımda gelişen ve uymak durumunda kaldığım sebeplerle acil olarak fıstıkla ve boncuklarla süslenip bu hale geldi...
Lezzetini herkes beğendi..
Umarım anlatım ve tarifimi de sizler beğenirsiniz.
Sevgiyle kalın :)
DOĞUM GÜNÜ PASTASI TARİFİ
Pandispanyası:
- 5 yumurta
- 4 fincan şeker
- 5 fincan un
- 1 çay bardağı ılık süt
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- Dilerseniz 2 dolu yemek kaşığı kakao (un ölçüsünü bu kadar azaltın)
Islatma şurubu:
- 1 su bardağı şekerli su veya süt veya sulandırılmış reçel
Ganajı:
- 2 küçük paket süt kreması
- 3 paket bitter çikolata veya 400 gr kuvertür çikolata
Arasına:
- 1 adet muz
- File fıstık
- Çikolata parçaları
Üzerine:
- File fıstık ve renkli boncuklar
DOĞUM GÜNÜ PASTASI nasıl yapılır?
- Öncelikle pandispanyayı hazırlayalım.Bunun için yumurta sarılarını ve beyazlarını ikiye böldüğümüz şekerle ayrı ayrı kaplarda mixerle çırpalım
- Beyazlar resimdeki gibi mixer telinden akmayan kar haline gelmeli
- Sarılar da hafif beyazlaşıp, katılaşmalı
- Sarıları beyazların bulunduğu kaba alıp, üzerine ölçülü unu, kabartma tozunu, vanilyayı ekleyip, spatula yardımıyla alttan üste doğru karıştırarak, yavaş yavaş birbirine yedirelim
- Fırınımızı 170 derecede çalıştıralım
- Kelepçeli kalıbımızı açalım ve altına yağlı kağıt serelim, kelepçeyi üzerine yerleştirip kilitleyelim
- Hamurumuzu boşaltalım
- Isınmış olan fırına koyalım ve dereceyi 160 a getirip, yaklaşık 40 dakika pişirelim(ilk 20 dakika kesinlikle kapak açmayın, sonrasında ara ara uzun ve sivri bir bıçak batırıp pişip pişmediğini kontrol edin. herkesin fırını farklıdır)
- Pişince telin üzerinde kapağı açık olarak soğumaya bırakalım
- Soğuduktan sonra kelepçeli kalıbın kenarlarından dikkatlice ayıralım. Alttaki yağlı kağıdı da çıkarıp , jelatin folyoya sarıp bir gece buzdolabında dinlendirelim
- Ganaj için süt kremalarını bir tencereye alıp kaynama noktasına gelene kadar ısıtıp ocağımızı kapatalım
- İçine doğradığımız kuvertür çikolataları ekleyelim ve iyice eriyene kadar karıştıralım
- Buzdolabında iki saat soğutalım
- Pandispanyamızı düzgünce üç parçaya ayıralım
- En üst parçayı alta gelecek şekilde koyalım(gerekirse tıraşlayalım) ve şurubumuzun 1/3 ü ile ıslatalım
- Ganajın bir kısmını sürelim, dilimlenmiş muz dilimleri, çikolata parçaları ve file fıstık serpiştirelim
- İkinci katı da aynı şekilde yapıp, en üst parçayı da ıslattıktan sonra her yerine düzgünce kalan ganajı sürelim
- File fıstık ve boncuklarla süsleyelim ve dolapta en az 4-5 saat dinlendirdikten sonra servis yapalım
Afiyet olsun
3 yorum:
Nice mutlu ve güzel yıllara doğum günün kutlu olsun…Tüm sevdiklerinle birlikte nice güzelliklere inşallah…Pastan şahane olmuş ellerine sağlık...
Çok teşekkür ederim Emel ciğim :)
Pastanin nasl oldugunu bilmesemde guzel ve dogru knusmussun :)
Yorum Gönder