TRİLEÇE TARİFİ
Malzemeler:
Keki için:
- 5 yumurta (oda sıcaklığında)
- 3/4 su bardağı şeker
- 5 yemek kaşığı su
- 1 çimdik tuz
- 1,5 su bardağı un
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
Islatma sütü:
- 1 lt süt(varsa bir bardağı manda sütü)
- 1,5 paket sıvı krema(200 gr)
- 1 çay bardağı toz şeker
Karamel sosu için;
- 1 çay bardağı şeker
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 200 gr sıvı krema
Üzeri için;
- 1 paket krem şanti
- pakete göre süt
Çilek sosu:
- 400 gr çilek
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 2 silme yemek kaşığı nişasta
- Çilek sosu için malzemeleri önce birlikte püre haline getirelim ve kısık ateşte muhallebi kıvamında pişirelim
TRİLEÇE YAPILIŞI:
- Yumurtaların sarısını ve beyazını ayrı kaplara kıralım
- Aklarını bir fiske tuz ile katı krema kıvamına gelinceye kadar mixerle çırpalım
- Sarılarını 3/4 su bardağı şekerle, şekerler eriyip krema açık sarı bir renk alana kadar çırpalım
- Suyu ekleyip çok az çırpalım
- Unu, kabartma tozu ve vanilyayı da sarılara eleyerek ilave edelim
- Akları ve sarıları spatula ile söndürmeden yavaşça karıştıralım
- Büyük boy borcama yağlı kağıt serelim ve hamuru boşaltalım
- 10 dakika 170 derecede, 30 dakika 150 derecede pişirelim
- Ilıyınca kağıdı çıkarıp keki kalıba ters çevirelim
- Islatma sütü malzemelerini karıştırıp şeker eriyene kadar hafif ısıtalım, daha sonra buzdolabında bekletelim
- Kekimizin ilk sıcağı çıkınca üzerine kürdanla delikler açıp süt karışımını yavaşça dökelim ve tamamen çekene kadar dinlenmeye bırakalım.
- Krem şantiyi üzerinde yazan şekilde hazırlayıp buzdolabında bekletelim
- Kar haline gelmiş krem şantiyi, soğumuş ve şerbetini çekmiş kekin üzerine yayalım(süsleme için birazını ayıralım)
- Karamelli sosu için, tavamıza şekeri alıp kısık ateşte sürekli karıştırarak erimesini sağlayalım.
- Eriyince hemen 1 yemek kaşığı tereyağını ekleyelim ve karıştırarak yağın erimesini sağlayalım.
- Son olarak sıvı kremayı da ekleyip sosumuz kıvam alana kadar kısık ateşte kısa süre karıştırarak pişirelim.
- Oda sıcaklığına gelip soğuyunca krem şantili kekin üzerine düzgünce bozmadan döşeyelim
- Krem şantinin ayırdığımız bölümü ile ince şeritler yapıp kürdanla ters yönlere çizgiler çekelim,çilek fıstık vs. ile süsleyelim
- Buzdolabında en az 5-6 saat dinlendirip dilimleyerek, fıstık vs ile süsleyerek servis yapalım
Püf noktaları:
- Her katın malzemelerini mutlaka ılık/soğuk olarak birleştirelim
- Karameli hazırlarken şeker sertleşebilir, ama krema koyduktan sonra ve karıştırmaya devam ettikçe güzel bir kıvam alacaktır.
- Karameli kısık ateşte az az eridikçe ekleyerek ve sürekli karıştırarak yapmazsanız yanar ve tadı acı olur
- Karamel sosunuzu mutlaka krem şanti soğuduktan sonra dökmeli ve fazla bastırmadan usulca yaymalısınız. Sıcak olursa krem şantiyi eritecek ve hoş olmayan bir görüntü ortaya çıkacaktır.
- Trileçeyi karamel soslu yapabileceğiniz gibi orman meyveli, frambuazlı, çilekli ya da dilediğiniz farklı soslar ile de yapabilirsiniz.
- Üstüne yapacağınız ek krem şantiye biraz daha süt eklerseniz şekil verirken pürüzsüz olacaktır.
- sütü kesinlikle fazla değil, hatta daha bile olabilir. Trileçe bol sütlü olur, fırın kabından alırken süt akar spatuladan aşağıya doğru :)
- Şerbetini keke döküp bir gece bekletirseniz de çok güzel çekiyor ve ertesi günü kremşantiyi ve karamel sosunu dökmek daha pratik oluyor.
- kullandığım fırın kabı 27 x 40 cm.