Yaz sonunda bu kavanozlardan epeyce hazırlıyorum. Bu kış boyunca yemeklerimde salça yerine doğal domates kullanmamı sağlıyor.. Yapıp denemediyseniz kesinlikle bir ucundan başlayın derim ben.
Hem yemeklerdeki lezzet bir başka oluyor, hem katkı maddesiz doğal beslenmiş oluyorsunuz..
Öyle gözünüzde de fazla büyütmeyin, yapımı kolay sadece biraz zaman alıp el oyalıyor o kadar :)
Kolay gelsin...
11 Eylül 2009 Cuma
10 Eylül 2009 Perşembe
TARHANA YAPIMI
Ben hiç yapmadım ama bu nefis lezzeti annem sağolsun her sene bize gönderiyor da kış boyu doğal, ev yapımı tarhanamızı kullanabiliyoruz.
Anlatım bana ait değil, tamamen annemin ağzıyladır, ölçüler de öyle..
Kolay gelsin...
TARHANA YAPIMI
Malzemeler:
- 1 kg domates
- 1 kg kırmızı biber
- 1 kg soğan
- 5 kg un(yaklaşık olarak)
- 1/2 kg süzme yoğurt
- 1/2 hazır ekmek hamuru
- tuz
- 1/2 kg nohut( ıslanıp haşlanacak)
- 5-6 adet yeşil biber
tarhana nasıl yapılır ?
- Kırmızı biberi dilimleyip kaynat, süzgeçten geçir, (blender olmaz)
- yoğurdu, nohutu, yeşil biberi kırmızı biberin üzerine ekle.
- Domatesleri doğra ayrı bir kerde kaynat, biraz beklet, sarı suyunu iyice al, süzgeçten geçir, onu da biberlerin üzerine ekle.
- Ekmek hamurunu ve aldığı kadar unu ekleyip sert bir hamur yoğur.
- Üstü kapalı olacak bir kaba(leğen gibi) alıp , sıcak bir yerde 5 gün kabardıkça yoğur.
- Nihayetinde kabarma bitecek
- Temiz bir çarşafın üzerine küçük yumurta kadar alıp elde bastırıp dağıt
- Yarım gün gidip gelip dönder
- Daha sonra kevgirden geçir
- Hafif nemliyken rondodan geçir.
afiyet olsun
9 Eylül 2009 Çarşamba
ÇİKOLATALI YAŞ PASTA
ÇİKOLATALI YAŞ PASTA
Tekrar merhaba !
Bu gördüğünüz pastayı kardeşim son kez İstanbul a geldiğinde (doğumgününe denk gelmişti) yapmıştım..Ama yayınlamak bu zamana kısmetmiş...Evim çok sıcak olduğu için süslemeleri bitirene kadar çikolataları eridi😢 ama olsun, çok lezizdi, tavsiye ederim...
Herkese güzel bir yıl geçirmeyi diliyorum..Sağlıklı, başarılı, mutlu ve gönlümüzce olsun.
Ne dersiniz?
ÇİKOLATALI YAŞ PASTA
Malzemeler:
pandispanya:(24 cm kelepçeli kalıp için)
- 4 yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı un
- 1 yemek kaşığı nişasta
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- 50 gr kakao
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 1 fincan sıcak su
Krema Malzemeleri
- 4 su bardağı süt
- 4 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı buğday nişastası
- 1 kaşık kakao
- 1 yumurta sarısı
- 4 yemek kaşığı şeker
- 80 gr. bitter çikolata
- 100 gr. labne peyniri
- 1 çay bardağı susuz vişne tanesi (komposto da olabilir)
Üzerine çikolata sos:
- 1 su bardağı yarı yarıya süt
- 1 silme tatlı kaşığı un
- 1 yemek kaşığı tepeleme dolu kakao
- 3 yemek kaşığı şeker
- 40 gr. bitter çikolata
- 1 tatlı kaşığı dolusu tereyağı
- 1 çay kaşığı vanilya
Pastayı ıslatmak için:
- 1 su bardağı süt
Süslemek için :
- bitter çikolata,fıstık, kiraz şekeri
çikolatalı yaş pastanın yapılışı:
- Pandispanya için oda sıcaklığındaki yumurtalar ve şekeri uzunca bir süre çok iyi çırpalım (mümkünse sarı ve aklarını ayırarak çırpın)
- Diğer malzemeleri de ekleyip fazla karıştırıp söndürmeden homojenleştirelim.
- Yuvarlak kalıbımızı yağlayıp hamurumuzu dökelim ve 170 derecede -kürdan testiyle-
- pişirelim, kenara alıp mümkünse iyice soğumasını sağlayalım
- İç kreması için süt, un, yumurta sarısı ve , kakaoyu ve şekeri tenceremize koyup karıştıra karıştıra pişirelim
- Kaynayınca altını kapatıp labne ve bitter çikolatayı ekleyelim, karıştırarak soğutalım
- Vişne tanelerini de ilave edelim
- Çikolatalı üst kreması için de gerekli mazemeleri pişirip içine çikolata, tereyağı ve vanilyayı ekleyelim, soğutalım
- Pandispanyamızı ikiye bölelim ve ilk katın üzerini yarım bardak süt ile ıslatalım
- Ara kremamızı sürelim
- İkinci katı koyup onu da ıslatalım ve buzdolabında dinlendirelim
- Çıkarınca her tarafını çikolata sosumuzla kaplayalım
- Benmari (buharda eritme) eritip folyo üzerinde deepfreezde dondurduğumuz çikolatamızdan kopardığımız kırık parçaları pastamıza rastgele koyalım
- Kenarlarına krem şanti ile beyaz süslemelerini yapıp, fıstık ve kiraz şekeri ile tamamlayalım
Afiyet olsun
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)