Musevilerin cuma akşamları gün batımında ailecek yedikleri Şabat yemeğinde ve dini bayramlarda pişirdikleri ve genelde altılı örgü şeklinde yapılan bu ekmek az şekerli, doyurucu ve kek yumuşaklığında .Kosher diyet kurallarına göre yumurta ile yapıldığı için tereyağı kullanılamıyormuş. Sıvıyağ ile yapmak gerekiyormuş..Genelde sofraya iki tane konuluyormuş. Merak edenler için ekstra bilgi babında:
"Cuma akşamları gün batımında ailecek yenen Şabat yemeğinde, sofraya bu güzel ekmekten iki tane koyuluyor. İsrailoğulları, Mısır'dan çıkıp çölde kaldıkları zaman zarfında Tanrı'nın gönderdiği ve 'manna' adı verilen ekmekle beslenmiş ancak altıncı gün (Cuma günü) dinlenebilmeleri için iki misli ekmeğe sahip olmuşlardır. Bu yüzden Şabat sofrasına iki adet Challah koymak adettendir. Şabat gecesi sofralar önceden hazırlanır, en güzel tabaklar sofraya konur, sofra en güzel beyaz örtüyle örtülür, bütün aile bir araya gelir. Sofraya konulan ekmeklerin üstü örtülür. Ekmeğin örtüsü, dua okunduktan sonra açılır. Peki ekmeklerin üstünü neden örtüyoruz? Çünkü akşam yemekleri, ekmek için edilen Amotsi duasıyla başlıyor. Ancak Şabat'da önce Amotsi değil şarap için Kiduş söyleniyor. İşte bu yüzden, ekmek ikinci dereceye düşmesin diye üstü örtülüp Kiduş söyleniyor, ardından ekmeğin üzerindeki örtü kaldırılıp Amotsi söyleniyor."
diyor başka bir kaynak...
Bizim evde çok zevkle yendi. Hem görüntü, hem lezzet çok güzel...