30 Ocak 2013 Çarşamba

CHALLAH-SEBT (HALLAH) EKMEGI TARIFI

CHALLAH-SEBT (HALLAH) EKMEĞİ
CHALLAH-SEBT (HALLAH) EKMEĞİ
CHALLAH-SEBT (HALLAH) EKMEĞİ
CHALLAH-SEBT (HALLAH) EKMEĞİ
CHALLAH-SEBT (HALLAH) EKMEĞİ



Musevilerin cuma akşamları gün batımında ailecek yedikleri Şabat yemeğinde ve dini bayramlarda pişirdikleri ve genelde altılı örgü şeklinde yapılan bu ekmek az şekerli, doyurucu ve kek yumuşaklığında .Kosher diyet kurallarına göre yumurta ile yapıldığı için tereyağı kullanılamıyormuş. Sıvıyağ ile yapmak gerekiyormuş..Genelde sofraya iki tane konuluyormuş. Merak edenler için ekstra bilgi babında:

"Cuma akşamları gün batımında ailecek yenen Şabat yemeğinde, sofraya bu güzel ekmekten iki tane koyuluyor. İsrailoğulları, Mısır'dan çıkıp çölde kaldıkları zaman zarfında Tanrı'nın gönderdiği ve 'manna' adı verilen ekmekle beslenmiş ancak altıncı gün (Cuma günü) dinlenebilmeleri için iki misli ekmeğe sahip olmuşlardır. Bu yüzden Şabat sofrasına iki adet Challah koymak adettendir. Şabat gecesi sofralar önceden hazırlanır, en güzel tabaklar sofraya konur, sofra en güzel beyaz örtüyle örtülür, bütün aile bir araya gelir. Sofraya konulan ekmeklerin üstü örtülür. Ekmeğin örtüsü, dua okunduktan sonra açılır. Peki ekmeklerin üstünü neden örtüyoruz? Çünkü akşam yemekleri, ekmek için edilen Amotsi duasıyla başlıyor. Ancak Şabat'da önce Amotsi değil şarap için Kiduş söyleniyor. İşte bu yüzden, ekmek ikinci dereceye düşmesin diye üstü örtülüp Kiduş söyleniyor, ardından ekmeğin üzerindeki örtü kaldırılıp Amotsi söyleniyor."

diyor başka bir kaynak...

Bizim evde çok zevkle yendi. Hem görüntü, hem lezzet çok güzel... 

Denemek isteyenler için işte tarifi :

CHALLAH-SEBT (HALLAH) EKMEĞİ TARİFİ

Malzemeler:
  • 3 bardak beyaz un
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • ¾ bardak ılıktan sıcak su,
  • 1 yumurta
  • 2 tatlı kaşığı instant kuru maya
  • ¼ bardak sıvıyağ
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz
  • Üzeri için:
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı mavi haşhaş tohumu

CHALLAH-SEBT (HALLAH) EKMEĞİ nin yapılışı:

  1. Şekeri ve suyu bir kaseye alıp üzerine mayayı döküp biraz kabarmasını bekleyelim
  2. Sonra yoğurma kabına alıp,tuzu, mayayı, sıvıyağı, yumurtayı ekleyip karıştıralım
  3. Unu kontrollü ekleyelim, çok yumuşak  ve kolayca şekil alabilir kıvamda bir hamur olana kadar 5-6 dakika yoğuralım
  4. Ağzı kapalı bir kapta hacminin iki katı olana kadar bekletelim(olup olmadığını anlamak için bardak testi yapabilirsiniz)
  5. Hamuru 8 eşit parçaya bölelim ,düzgün yuvarlaklar elde edelim
  6. Resimdeki gibi kalıbımıza yerleştirelim
  7. Tekrar 45 dakika mayalanması için bir kenarda bekletelim
  8. Üzerine yumurta sarısı sürelim ve haşhaş tohumu serpelim
  9. Önceden ısıtılmış fırında 190 derecede üzeri iyice kızarana kadar pişirelim

Afiyet olsun


Kaynak: 40 fırın ekmek

4 yorum:

fatosun mutfagından... dedi ki...

ellerine sağlık ablacım..

Nursevin SÖNMEZ dedi ki...

Ne kadar Güzel olmuşlar. Ön bilgi ve bu güzel tarif için teşekkürler. Ellerinize sağlık

tatlı sefam dedi ki...

beni ye diyor eline sa[lik

sarımutfak-hande dedi ki...

vayyy süper görünüyor
canım çekti resmen
ellerine sağlık

Related Posts with Thumbnails