4 Nisan 2013 Perşembe

AYRANLI NANELİ EKMEK

AYRANLI NANELİ EKMEK
AYRANLI NANELİ EKMEK
AYRANLI NANELİ EKMEK
AYRANLI NANELİ EKMEK

 YGS sınavını atlattık , darısı hayırlısıyla diğer iki sınava inşallah...
Tüm gençlerimizin Allah yardımcısı olsun.
 Çok emek veriyorlar, binlerce soru çözüyorlar.
Acaba kaçta kaçı tam ve hakkıyla yerler edinebiliyorlar kendilerine?
Hayat boyu severek ve isteyerek çalışacakları mesleklerinin kapısını aralayan acaba kaçta kaçı?
Ben çok yıllar evvel o tercihi doğru yapamamış bir insanım maalesef.
Hatalarımdan ben ders aldım ama çok geç kalmıştım.
O yüzden hep çocuklarıma ve onların arkadaşlarına dedim ki; " Aman sakın kimsenin etkisinde kalarak ya da maddi kaygıyla sevmediğiniz meslekler edinmeyin kendinize.. Çok boyutlu düşünün; geleceği düşünün, kendinizi olmak istediğiniz meslekleri yaparken hayal edin; zorluklarını hesap edin"
Anneler teyzeler, hep çok konuşur , akıl-öğüt verir ya onların gözünde ; çoğunun iki kulağının arası havadar bir tünel gibidir bilirim de , yine de dayanamam uyarmaya çalışırım faydasızca...
Ne de olsa tecrübenin bedeli yıllardır, o da ağırdır. Anlamazlar, kendileri deneyip öğrenmek isterler hep kıyamam..Uzun lafın kısası makbulmüş, hep dileğim çocuklarımız gönüllerinde onları en çok mutlu edecekleri mesleklere girsinler , başarılı olsunlar diye...

Bu ekmek de o günün hatırasından..
Bir denememdi ekmek tarifleri sitesinden. Tadı derseniz, nanesi bizim damak tadımıza biraz fazla geldi. Bir daha denersem sanırım koymam. Onun dışında güzel, lezzetli bir ekmek.

2 Nisan 2013 Salı

ANANE POĞAÇASI

ANANE POĞAÇASI
ANANE POĞAÇASI
 Yengemin ablası sevgili Ülfet teyzenin poğaçaları... Yediğimde ağzımda dağılan müthiş lezzetin tarifi nedir diye sorduğumda, o kadar doğal bir şeyden bahseder gibi "yıllaaardıır yaptığımız poğaça kızım, bir özelliği yok "demişti. Annelerinden böyle öğrenmişler..Ülfet teyze bugün maşallah doksanlarına yaklaşmış olduğuna göre varın gerisini siz hesap edin.
Sonrasında bir yemek dergisinde de gördüm bu tarifi, yıldızlı not da almışım üstelik ama derginin adını yazmamışım maalesef:(
Tarif gerçekten çok basit. İki püf noktası var, hamurun elde toparlanabilecek kadar kıvamlı olması un ilavesini kesmenize yetmeli.Yani oldukça yumuşak bir hamurdan hazırlamalısınız bu poğaçaları.Sonra tadına doyamazsınız.İkincisi ise mutlaka karbonat kullanılması.. Güzel tarafı, margarin vs. kullanılmayıp zeytinyağı ile hazırlandığı için aynı zamanda sağlıklı olması.. [bir de tam buğday unu ile yaparsanız tam olur işte :) ] Bir başka güzel yanı ise diğer poğaçaların aksine bekledikçe güzelleşmesi diyebilirim, tabii kalırsa ..Buyurun tarife geçelim :)

1 Nisan 2013 Pazartesi

ZEYTİNYAĞLI TAZE BAKLA

ZEYTİNYAĞLI BAKLA

Bunca yıllık mutfak hayatımda bir tabu olarak gördüğüm bakla "alma ve pişirme" çekincemi kırdım. Sanırım çocukluğumda yediğim ve tadını beğenmediğim baklaların bunda çok payı var. Yoksa hiç bir mantıklı açıklaması yok benim gibi sebze sever bir kadının bakla sevmemesinin..! Ve üstüne üstlük sebze sevmeyen eşimin ilk ifadesi :"çok lezzetliymiş,  bunca yıldır bunu bize niye yedirmedin ki? " olunca şu an bayağı bir vicdan azabı çekmekteyim sayın okuyucular :(
Bakla kısa bir süre tazgahlarda kalıyor, şimdi de tam zamanı..Nisan ayı boyunca can erik, taze soğan, sarımsak, kekik, kuşkonmaz, bakla, balıklardan mercan, levrek, kılıç, kırlangıçın bol ve lezzetli günleri.. Bu minik bilgi de aklınızda olsun.
Related Posts with Thumbnails