2 Nisan 2013 Salı

ANANE POĞAÇASI

ANANE POĞAÇASI
ANANE POĞAÇASI
 Yengemin ablası sevgili Ülfet teyzenin poğaçaları... Yediğimde ağzımda dağılan müthiş lezzetin tarifi nedir diye sorduğumda, o kadar doğal bir şeyden bahseder gibi "yıllaaardıır yaptığımız poğaça kızım, bir özelliği yok "demişti. Annelerinden böyle öğrenmişler..Ülfet teyze bugün maşallah doksanlarına yaklaşmış olduğuna göre varın gerisini siz hesap edin.
Sonrasında bir yemek dergisinde de gördüm bu tarifi, yıldızlı not da almışım üstelik ama derginin adını yazmamışım maalesef:(
Tarif gerçekten çok basit. İki püf noktası var, hamurun elde toparlanabilecek kadar kıvamlı olması un ilavesini kesmenize yetmeli.Yani oldukça yumuşak bir hamurdan hazırlamalısınız bu poğaçaları.Sonra tadına doyamazsınız.İkincisi ise mutlaka karbonat kullanılması.. Güzel tarafı, margarin vs. kullanılmayıp zeytinyağı ile hazırlandığı için aynı zamanda sağlıklı olması.. [bir de tam buğday unu ile yaparsanız tam olur işte :) ] Bir başka güzel yanı ise diğer poğaçaların aksine bekledikçe güzelleşmesi diyebilirim, tabii kalırsa ..Buyurun tarife geçelim :)


ANANE POĞAÇASI 

yaklaşık 20 poğaça için:
Malzemeler:
  • 1 yumurtanın akı  (sarısı yüzüne sürülecek)
  • 1 su bardağı zeytinyağı(yoksa sıvıyağ kullanabilirsiniz)
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 çay kaşığı karbonat(üzerine bir iki damla limon damlatılacak)
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz
  • 3 su bardağı un (yaklaşık olarak, hamur çok yumuşak olmalı)
İç harcı:
  • 250 gr beyaz peyniri, 
  • Maydanoz 
  • Püf noktası: bu harca yumurta akı da eklerseniz peynirler akıp tepsinize yayılmazlar
ANANE POĞAÇASI

ANANE POĞAÇASI nın yapılışı:
  1. Karıştırma kabımıza önce tüm sıvıları(limon hariç) koyup karıştıralım
  2. Sonra unun bir kısmını, tuzu, karbonatı ve üzerine limonu ekleyip yoğurmaya başlayalım
  3. Kalan unu azar azar ekleyerek, dağılmayan, ele yapışmayan, (ama bıraktığınızda yayılmamalı da) yumuşak bir hamur yoğuralım
  4. (Dağılırsa biraz daha un ekleyebilirsiniz) İçini hazırlayana kadar üzerini örtüp dinlendirelim
  5. Yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize dilediğimz gibi şekillendirerek yerleştirelim
  6. Üzerine yumurta sarısı sürüp, susam serperek 185 derecelik ön ısınma yapılmış fırınımızda kızarana kadar pişirelim
Afiyet olsun


13 yorum:

Ferkay dedi ki...

Ahh ah büyüklerimizin yaptığı tatları allayıp pulluyoruz şekillerini değiştiriyoruz çok güzel yaptık diyoruz. Onların sade ama sağlıklı ve lezzetli tatları ne güzel oluyor. Ellerine sağlık canım..

Fatosca Tadlar dedi ki...

canım ellerine sağlık çok güzel olmuşlar :)
sevgiler...

SihirliParmaklarr(Emel) dedi ki...

ellerine sağlık çok güzel olmuşlar pofidik pofidik sevgiyle kal :)

Unknown dedi ki...

Ayy ben daha fazla bu blogu takip edersem 100 kilo olurum :)

vişnap dedi ki...

Karbonatı ben de tercih eder oldum son zamanlar da kabartma tozundan çok çok daha iyi sonuçlar vermesi bakımından Poğacalar çok güzel ellerine sağlık canımm.

kalpkurabiye dedi ki...

hanımefendinin ellerine sağlık poğaçalar nefiss:) eski tarifler kusursuz oluyor bence:)

Pumpulininmutfagi dedi ki...

Ellerinize sağlık
Güzel ve sağlıklı bir tarif

Unknown dedi ki...

Canım eline sağlık nefis olmuş:))

Ela dedi ki...

Yaptim, cok guzel oldu! Kendi tariflerim, sert oluyordu, bu yumusacik oldu.
Allah razi olsun!

belgin kıral dedi ki...

sevgili Ela afiyet olsun, beğenmenize sevindim :)

Unknown dedi ki...

Bardak birimi nedir? Su bardağımı? Çay bardağımı? :) ellerinize sağlık :)

belgin kıral dedi ki...

Balçiçek hanım, su bardağı olacak; dalgınlıkla eksik yazmışım, kusura bakmayın..hemen düzeltiyorum sevgilerimle

Unknown dedi ki...

Estağfurullah sevgilerle 😍 ayrıca ölçüsünü tam bilemeden göz kararıyla yapmıştım gayette güzel olmuştu. Ellerinize sağlık varolun 😇🤗

Related Posts with Thumbnails