PIRASA DOLMASI TARİFİ
malzemeler:
- 10 adet kalın saplı pırasa
- 300 gram kıyma
- 1 su bardağı pirinç
- Yarım demet maydanoz
- 1 adet kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 adet domates rendesi
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz, nane, pul biber
Üzerine:
- 1 kaşık tereyağı
- 1 tatlı kaşığı salça
- 1 tatlı kaşığı tuz
- karabiber
PIRASA DOLMASI yapılışı:
- Tenceremizde suyu kaynatıp tuz da ilave edip hazırlayalım
- Yıkayıp 7 cm lik parçalara böldüğümüz pırasaların bir yanını ortaya kadar boydan boya keselim ve kaynayan suya atalım
- Yapraklar açılmaya başlayınca ocaktan alalım ve süzelim
- İç harç için kıyma, kıyılmış maydanoz, küçük doğranmış soğan, salçalar, domates, sıvı yağ, tuz, nane, pirinç ve sarımsak rendesini iyice karıştıralım.
- Kat kat ayrılan pırasalara biber birer saralım
- İnce ve kullanamayacağımız parçaları tencerenin dibine döşeyip üzerine sardığımız pırasaları döşeyelim
- Az suda erittiğimiz salçayı üzerine gezdirelim, tuzunu atalım, bir tabak kapatalım ve üzerini geçecek kadar su ekleyip pişirelim
Not: Dolmaların iki ucu una batırılıp büzülürse pişerken dağılma dökülme olmuyormuş, güncelleme:)