SALATALIK TURŞUSU VE KARIŞIK TURŞU
Turşu suyu ölçüsü:
- 1 litre şişe suyu
- 1 küçük su bardağı üzüm sirkesi
- 2,5-3 çorba kaşığı iri salamura tuz(mutlaka tat kontrolü yapın)
- 1 çorba kaşığı toz şeker
- 1 veya 2 tane limon tuzu
- Salatalıkları iyice yıkayıp iğneyle bir kaç yerinden deldim.(içi lezzetli ve diri olsun diye)
- Kavanozun dibine 10-12 tane nohut attım.(bu fermantasyonu hızlandırıyor ve turşunun olmasını çabuklaştırıyor)
- 5 lt lik kavanoz için ben 3 büyük baş sarımsak soydum.
- Dilediğim sebzeyi yerleştirdim.
- İçme suyunu doldurulmuş sebzelerin üzerine döktüm, sonra çıkartıp damak tadıma göre tuzunu ayarladım
- 2,5 su bardağı sirke ekledim
- 1 çay kaşığı limon tuzu ekledim
- 2 yemek kaşığı şeker ekledim, hepsini güzelce erittim.
- Tadını kontrol ettim, az bulduğumu artırdım
- Bu suyu sebzelerle dolu kavanozuma boşalttım.
- Kapağını sıkıca kapattım ve ışık almayan, serince bir yerde 15 gün ağzını açmadan beklettim.
****Anason, kişniş, hardal tohumu ,2 çöp karanfil çok iştah açıcı ve lezzetli yapıyor var ise..
***( Rafine tuz diriliği yok eder, sebzeler yumuşar dikkat, tuzunu az koyarsanız da sebzeler yumuşar
***1 lt suya 50-60 gr(yaklaşık 3 çorba kaşığı ) kaya tuzu yeterli geliyor--
Nefis oldu :)
Bize afiyet olsun, siz de deneyecek misiniz?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder