30 Aralık 2012 Pazar

MAKLUBE

MAKLUBE

Resim için özür dilerim, cep telefonuyla çekildi mecburen.En kısa zamanda tekrar yapılıp telafi edilecek :(
Tadanların bayıldığı nefis bir yemektir maklube.. Etle pilavın ve sebzelerin birbirine geçişlerinin nefis uyumuyla, yanında bir bardak ayranla başka bir şeye ihtiyaç duymazsınız..

Kelime anlamı "ters çevirmek" demekmiş. Ortadoğu`ya has ve binlerce yıllık geçmişi olan lezzetli bir yemek diye tarif ediliyor.. En büyük özelliği de servis şekli imiş.. Bir tepsi ortasına  tencere ters çevrilerek,  kalıp şeklinde çıkarılan et ve pilavı yemeye doyum olmuyor gerçekten.

MAKLUBE

malzemeler:
  • 1/2 kg kuşbaşı et
  • 3 bardak pirinç
  • 2 adet orta boy patates
  • 3 adet orta boy patlıcan
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1.5 tatlı kaşığı tuz
  • 100 gr tereyağ
  • 2-3 kaşık sıvıyağ
  • 4,5 bardak etsuyu veya normal su
sebzeleri kızartmak için:
yeterince sıvıyağ

MAKLUBE Yapılışı
  1. Pirinçlerimizin üzerine tuz atıp sıcak suyla 1 saat  ıslatıyoruz.
  2. Diğer yandan teflon bir tencere içine sıvıyağımızı alıyoruz.Kızınca etlerimizi içine atıp harlı ateste etlerimizi hafifçe kızartıyoruz.(Bu işlem etlerimizin içindeki suyu hapsedip,daha yumuşak olmalarını sağlayacak.)
  3. Daha sonra üzerine sıcak su ilave edip iyice yumuşayana kadar pişiriyoruz.(Bu aşamada  düdüklü tencere de kullanabilirsiniz ama etlerin dağılmadan pişmesine özen gösterin)
  4. Patlıcanlarımızı halka veya iri küpler halinde soyup acısının gitmesi için tuzlu suda 15 dk.kadar bekletiyoruz.
  5. Patateslerimizi de soyup halka dilimliyoruz.
  6. Yağımızı kızdırıp önce patateslerimizi, sonra da patlıcanlarımızı kızartıp kağıt havlu serilmiş bir tabağa alıyoruz.
  7. Mümkünse altı yuvarlak ve derin  bir tencereye etlerimizi yayıyoruz.Onun üzerine patlıcanlarımızı,ve patateslerimizi diziyoruz.
  8. Baska bir tencerede tereyağımızla birlikte iyice yıkanmış ve süzülmüş pirinçlerimizi kavuruyoruz.
  9. Kavrulan pirinçlerimizi ,etimizin ve sebzelerimizin olduğu tencereye düzgünce yayıyoruz.
  10. Bir kenarından yavaçca sıcak et suyumuzu ve tuzumuzu şeklini bozmamaya gayret ederek döküyoruz.Ve kapagını kapatıp kısık ateste pişmeye bırakıyoruz.
  11. Suyunu tamamen çektikten sonra 15.dk kadar demlendiriyoruz.
  12. Çapı tenceremizden daha  büyük bir  servis tabağına pilavımızı ters çevirerek servis yapıyoruz.

afiyet olsun


3 yorum:

derya SEZGİN dedi ki...

Belginim canım sen davet edersinde ben gelmezmiyim
maklube nefis ellerine sağlık. 2013 senesinin tüm insanlık alemi için sağlık,huzur,mutluluk, sevgi, saygı,barış,bol şans ve bereket dolu geçmesini yüce RABBİMDEN niyaz ederim...Öpüyorum...

ozguluntarifleri dedi ki...

nefis gorunuyor Belgincim ellerine emelerine saglik.
yeni blogun guzel olmus canim ferah ve sade cok begendim hayirlli ugurlu olsun.
Ayrica yeniyilin saglik sihat mutluluk getirmesini dilerim. Sevgiler.

Hayat Cafe Tarifleri dedi ki...

Benimde arşivde sırasını bekliyor bu arif..
İnanılmaz lezzetli oluyor.
Ellerine sağlık canım..
Sevgiler.

Related Posts with Thumbnails