PASTANE AÇMASI VE CEVİZLİ POĞAÇA TARİFİ
Malzemeler
- 1 su bardağı oldukça ılık su
- 1 su bardağı süt
- 2 yumurta (1 sarısı üzerine)
- 1 su bardağı sıvı yağ(veya erimiş katı yağ)
- 2 yemek kaşığı oda ısısında yumuşamış tereyağ veya margarin
- 1 paket yaş maya veya kuru maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- Aldığı kadar un (6-7 bardak arası)
Üzerine:
- Yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- susam, çörek otu
PASTANE AÇMASI VE CEVİZLİ POĞAÇA YAPILIŞI
- Yoğurma kabında ılık suyu, sütü, şekeri, mayayı koyup birlikte eritelim.
- Sıvı yağ, tuz, yumurta, un ilavesiyle ele hafif yapışan kulak memesi kıvamından daha yumuşak bir hamur yoğuralım.
- Hamur iki katına çıkıncaya kadar üzerini kapatıp mayalanmaya bırakalım.
- Arada bir kez şöyle bir yoğurup hamurun gazını alalım(*daha güzel kabarır)
- 18 eşit parçaya ayıralım.
- Her bir parçanın ortasına oda ısısında yumuşamış yağdan birer çay kaşığı koyalım
- Parmaklarımızla yağla birlikte her bir hamuru tabak kadar açalım ve rulo yapalım.
- Her 2 parça ruloyu birbirlerine dolayarak uçlarını birleştirelim ve açma şekli verelim.
- Yağlı kağıt serilmiş tepsiye toplamda 9 adet açmayı dizelim ve tepsi mayası için 20 dakika bekletelim.
- Üzerlerine yumurta sarısı, sıvı yağ karışımdan sürelim
- Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.
- Pişen açmaların daha yumuşak olması için fırından çıkınca üzerine temiz bir mutfak bezi örtelim.
****Aynı hamurdan parçalar alıp içine ceviz koyup, poğaça şeklinde kapatıp yumurta sürüp poğaça da yapabilirsiniz benim gibi....
****Ele yapışan bir hamur olursa elinizi biraz sıvı yağ ile yağlayarak şekil verebilirsiniz.
****Ele yapışan bir hamur olursa elinizi biraz sıvı yağ ile yağlayarak şekil verebilirsiniz.
Afiyet olsun
2 yorum:
Çok guzel gorunuyor afiyet olsun
Ablacım nerelerdesin,iyimisin
Yorum Gönder