PASKALYA ÇÖREĞİ TARİFİ
Malzemeler:- 3/4 su bardağı şeker
- 1/2 su bardağı ılık süt
- 3 adet yumurta(birinin sarısı yüzüne)
- 1 paket yaş maya veya 1 paket kuru maya
- 125 gr yumuşak tereyağı (veya 1/2 su bardağı sıvı yağ)
- 1 yemek kaşığı taze mahlep
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Aldığı kadar un (yaklaşık 5 bardak)
- file fındık veya badem
PASKALYA ÇÖREĞİ nasıl yapılır?
- Ilık süt içine mayayı, şekeri koyup kabarmasını bekleyelim
- Unu hariç tüm malzemeleri geniş bir kapta karıştıralım.
- Unu karışıma yavaş yavaş ilave edip 7-8 dakika kadar yoğuralım.
- Hamurumuz kulak memesinden birazcık daha yumuşak olmalı.
- Hamuru ağzı kapalı bir kaba alıp 1-2 saat oda sıcaklığında mayalanması için bekletelim.
- MAyası gelen hamuru 2 ya da 3 eşit bezeye ayıralım.
- Her bir bezeyi tekrar üç eşit parçaya ayırıp iki elimizle yuvarlayarak, gerektikçe un kullanarak, 40 cm lik 3 tane uçları ince ortaları şişkin uzun rulolar yapalım.
- 3 ruloyu resimdeki gibi saç örgüsü yapalım.
- İki ucunu birleştirip hamurun altına doğru kıvıralım ve pişirme kağıdı serilmiş tepsiye yerleştirelim.
- Diğer bezeleri de aynı şekilde örüp 45 dakika, ılık bir yerde bekletip tekrar mayalandıralım.
- Çöreklerin üstüne iyice çırpılmış yumurta sarısını yumuşak hareketlerle sürelim ve file fındık veya badem ile süsleyelim.
- Önceden ısıtılmış 190° C fırında üstü iyice kızarana kadar pişirelim.
Afiyet olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder