21 Ocak 2014 Salı

KESLI - CEVIZLI ERISTE TARIFI (BOLU)

KESLI - CEVIZLI ERISTE TARIFI

Bolu yöresine ait olan keşli- cevizli erişteyi yıllar evvel yine bir Bolu-Abant gezisi sırasında çok sevdiğimiz bir ahbabımızın annesi yapmış ve yanında yine bu yörenin nefis mantısı ve ayranı eşliğinde bizlere ikram etmişti. Bayılmıştık. :)
O zamandan beri erişteyi yine cevizli ve çeşitli peynirlerle yapıp o tadı yakalamaya çalıştım ama olmadı..
Geçenlerde bir doğal gıda marketinde gözüme çarptı KEŞ.. Hemen aldım, yaptım, sonuç karşınızda.. :)
Efendim, gelelim keşe...
Keş süzme yoğurttan yapılan çok ama çok sert bir çökelekmiş. Yoğurt keselerde iyice süzdürülüp, daha sonra üzerine taş konulup hiç su kalmayacak hale getiriliyormuş. Sonra da sabun kalıbı gibi elle şekil veriliyormuş. 
Yoğun protein ve kalsiyum içeriyor..Aynı zamanda uzun ömürlü olması için de çok tuz barındırıyor.
İşte buraya dikkat.. 
***: Pişirirken eriştenizi sakın normal tuzlu yapmayın, keşin tuzu sonrasında yeterli gelecek.

KEŞLİ CEVİZLİ ERİŞTE TARİFİ

malzemeler:
  • 2 su bardağı erişte (varsa evde kesilmiş yoksa hazır paket)
  • 1 su bardağı ceviz
  • 1 su bardağı rendelenmiş keş 
  • 2 yemek kaşığı dolusu tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı

KEŞLİ CEVİZLİ ERİŞTE nasıl yapılır?

  1. Tencerede yeterince su kaynatalım,bir tutam tuz ve bir tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyelim
  2. Erişteleri sevdiğimiz dirilikte haşlayalım ve süzelim (mümkünse suyunu süzdürmeyecek kadar ekleyin ki vitamin kaybı yaşanmasın)
  3. Keş, tereyağı ve cevizin yarısını erişteyle karıştıralım
  4. Tavaya kalan yağımızı koyup, keş ve cevizin kalanını hafifçe kavuralım ve serviste eriştemizin üzerine gezdirelim
Afiyet olsun


Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails