Beypazarı kurusu bir yıla yakın saklanabiliyormuş. Nefis bir lezzeti olan çok dayanıklı bir çeşit galeta. Tarçın eklerken biraz tereddüt etmiştim ama hoş bir aroma verdi gevreklere. İlk yediğimde yazlıkta sevgili İhsan yapmıştı... O günden beri hep aklımdaydı ama kısmet bugüneymiş :)
Yapıp kavanozlara ya da hava almayan poşetlere koyun, ister misafirlerinize ister çayın yanında size eşlik etmek üzere saklayın...Kesinlikle tavsiyemdir..
BEYPAZARI KURUSU(GEVREĞİ)
Malzemeler:
- 4 bardak beyaz un (3+1/3 su bardağı aldı -200ml lik bardak)
- 2 tatlı kaşığı instant kuru maya
- 1 silme tatlı kaşığı tuz
- 2 tatlı kaşığı şeker
- Yarım paket (125 gram) oda sıcaklığında tereyağı
- 1 bardak oda sıcaklığında süt
- 1 silme tatlı kaşığı tarçın
(30-40 adet beypazarı kurusu çıkıyor)
BEYPAZARI KURUSU(GEVREĞİ) nun yapılışı:
- Unun bir bardağını ayırıp tüm malzemeyi yoğurma kabımıza alıp, güzelce yoğuralım
- Son bardağı -ve gerekirse fazlasını- azar azar ekleyelim
- Ele yapışmayan güzel şekil alan bir hamur elde edene kadar 10 dakika yoğuralım
- Mayalanması için kapalı bir kaba alalım ve bir çay bardağına yarısına kadar su doldurup hamurdan fındık kadar bir parça hamur atalım.
- Ilık bir yerde mayalanmasını bekleyelim. Bardağımızdaki hamur suyun yüzüne çıktığında hamurumuz mayalanmış demektir.
- Mayalanan hamurumuzdan parçalar alalım ve 2 cm genişliğinde ince rulo bir şerit yapalım
- Sonra 1,5 cm lik verev parçalar keselim
- Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye aralıklarla yerleştirelim
- Yarım saat tepsi mayası için bekletelim
- Önceden ısıttığımız 180 derecelik fırınımızda kızarana kadar pişirelim
- 20 dakika ılıtalım ve tekrar fırına verip bu kez 120 derecede yarım saat daha tutalım (tarifte 2 saat diyordu ama yeterli kıtırlığı sağladı yarım saat)
- Fırının içinde soğumaya bırakalım. Bir gece böylece kalsın, sonra kaldırabilirsiniz.(kalırsa.!)
- Ama tabii bu arada yiyebilirsiniz :)
Afiyet olsun
Kaynak: 40 fırın ekmek
8 yorum:
ilk defa görüyorum bu lezzeti :) çok güzel görünüyor ellerinize sağlık :)
Canım şu saat olsa da yesem dedim ellerine sağlık sevgiler...
Ellerine sağlık,hazır alıyorum evde yapmak hiç aklıma gelmemişti ,
çok güzel olmuş .Sevgiler...
elıne sağlık hazır yemıslıgım var sayende artık evde de yapabılırız
yapmadım ama görüntü harika canım.ellerine sağlık.sevgiler.
ellerinize sağlık nefis görünüyor bu beypazarı kuruları:)
elleriniz dert görmesin..
sevgiler..
Tadını bildiğim ama denemediğim bir kurabiye.Hepte yapmka isterdim,elinize sağlık.
Benim de çok sevdiğim bir lezzet. Tarif için teşekkürler
Yorum Gönder