21 Mart 2013 Perşembe

BEYPAZARI KURUSU(GEVREĞİ)

BEYPAZARI KURUSU(GEVREĞİ)BEYPAZARI KURUSU(GEVREĞİ)

BEYPAZARI KURUSU(GEVREĞİ)
BEYPAZARI KURUSU(GEVREĞİ)

Beypazarı kurusu bir yıla yakın saklanabiliyormuş. Nefis bir lezzeti olan çok dayanıklı bir çeşit galeta. Tarçın eklerken biraz tereddüt etmiştim ama hoş bir aroma verdi gevreklere. İlk yediğimde yazlıkta sevgili İhsan yapmıştı... O günden beri hep aklımdaydı ama kısmet bugüneymiş :) 
Yapıp kavanozlara ya da hava almayan poşetlere koyun, ister misafirlerinize ister çayın yanında size eşlik etmek üzere saklayın...Kesinlikle tavsiyemdir..
Buyurun tarife geçelim ..

BEYPAZARI KURUSU(GEVREĞİ)

Malzemeler:

  • 4 bardak beyaz un (3+1/3 su bardağı aldı -200ml lik bardak)
  • 2 tatlı kaşığı instant kuru maya
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • Yarım paket (125 gram) oda sıcaklığında tereyağı
  • 1 bardak oda sıcaklığında süt
  • 1 silme tatlı kaşığı tarçın

(30-40 adet beypazarı kurusu çıkıyor)

BEYPAZARI KURUSU(GEVREĞİ) nun yapılışı: 
  1. Unun bir bardağını ayırıp tüm malzemeyi yoğurma kabımıza alıp, güzelce yoğuralım
  2. Son bardağı -ve gerekirse fazlasını- azar azar ekleyelim
  3. Ele yapışmayan güzel şekil alan bir hamur elde edene kadar 10 dakika yoğuralım
  4. Mayalanması için kapalı bir kaba alalım ve bir çay bardağına yarısına kadar su doldurup hamurdan fındık kadar bir parça hamur atalım.
  5. Ilık bir yerde mayalanmasını bekleyelim. Bardağımızdaki hamur suyun yüzüne çıktığında hamurumuz mayalanmış demektir.
  6. Mayalanan hamurumuzdan parçalar alalım ve 2 cm genişliğinde ince rulo bir şerit yapalım
  7. Sonra 1,5 cm lik verev parçalar keselim
  8. Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye aralıklarla yerleştirelim
  9. Yarım saat tepsi mayası için bekletelim
  10. Önceden ısıttığımız 180 derecelik fırınımızda kızarana kadar pişirelim
  11. 20 dakika ılıtalım ve tekrar fırına verip bu kez 120 derecede yarım saat daha tutalım (tarifte 2 saat diyordu ama yeterli kıtırlığı sağladı yarım saat)
  12. Fırının içinde soğumaya bırakalım. Bir gece böylece kalsın, sonra kaldırabilirsiniz.(kalırsa.!)
  13. Ama tabii bu arada yiyebilirsiniz :)

Afiyet olsun




8 yorum:

BOŞNAK KIZI dedi ki...

ilk defa görüyorum bu lezzeti :) çok güzel görünüyor ellerinize sağlık :)

Unknown dedi ki...

Canım şu saat olsa da yesem dedim ellerine sağlık sevgiler...

keyiflisofram dedi ki...

Ellerine sağlık,hazır alıyorum evde yapmak hiç aklıma gelmemişti ,
çok güzel olmuş .Sevgiler...

tatlı sefam dedi ki...

elıne sağlık hazır yemıslıgım var sayende artık evde de yapabılırız

mutfagabuyrun dedi ki...

yapmadım ama görüntü harika canım.ellerine sağlık.sevgiler.

kalpkurabiye dedi ki...

ellerinize sağlık nefis görünüyor bu beypazarı kuruları:)
elleriniz dert görmesin..
sevgiler..

ihlamurcum dedi ki...

Tadını bildiğim ama denemediğim bir kurabiye.Hepte yapmka isterdim,elinize sağlık.

Unknown dedi ki...

Benim de çok sevdiğim bir lezzet. Tarif için teşekkürler

Related Posts with Thumbnails