15 Aralık 2007 Cumartesi

SU BÖREĞİ

SU BÖREĞİ
SU BÖREĞİ

SU BÖREĞİ TARİFİ

MALZEMELER:
  • 8 adet yumurta
  • yarım yumurta kabuğu kadar su
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • yaklaşık 1 kg kadar SİNANGİL böreklik un (bir su bardağı eksik)
Ayrıca:
  • Açmak için buğday nişastası
  • Aralarına sürmek için 300 gr tereyağı veya tereyağı+zeytinyağı karışımı
Arasına:
  • Peynirli ya da kıymalı harç (kıyma, soğan, maydanoz, tuz, karabiber)

SU BÖREĞİ nasıl yapılır?

  1. Hamur malzemesi ile kulak memesinden daha sert özlü bir hamur yoğuralım(elimize 1 yemek kaşığı zeytinyağı alarak)
  2. 13 parçaya bölelim, yuvarlayalım ve bir tepside üzerine nemli bez örterek bir saat dinlendirelim(dinlenen hamur güzel açılıyor)
  3. Her bir parçayı nişasta ile yaklaşık 50 cm çapında ince açalım (yuvarlak tepsiden sarkıp masaya değecek kadar)
  4. Sofra bezi üzerine düzgünce üst üste yayalım
  5. 6-7 lt lik bir büyük tencereye 3/4 su koyalım
  6. 3 yemek kaşığı tuz atalım ve kaynatalım
  7. Yanına bir küçük bir leğen içine soğuk su koyalım(içine buzlukta dondurulmuş bir küçük pet şişesi koyarsak soğukluğunu muhafaza eder)
  8. Tepsimizi hafifçe yağlayalım
  9. Üzerine bir kuru yufkayı buruşturarak serelim, ve 2 kaşık yağ ile yağlayalım
  10. Sonra her bir yufkayı on- on beş saniye kadar kaynar suda tutup delikli kepçe ile alarak soğuk suya atalım ve elimizle iyice süzdürelim
  11. Birer birer tepsiye serelim ve her katta 1 kaşık yağ ile azar azar yağlayalım
  12. 7. yufkaya gelince kıymalı harcını yayalım
  13. Tüm yufkalar bitene kadar işleme devam edelim
  14. Son yufkayı üzerine sarkıtarak koyup, kaşıkla tepsinin kenarından içine sokalım
  15. Son kez yağlayalım
  16. Ortasına kaşıkla üç delik açalım ki kabarıp üzeri yanmasın
  17. 180 derecede birdenbire yakmadan ağır ağır pişirelim(altını kontrol edelim)
Notlar:
  1. Soğuk su ısınırsa mutlaka hemen değiştirelim
  2. Kaynar suda yufkaları çok bekletmeyelim
  3. Kaynayan su azalırsa ekleme yapalım
  4. Streçle iyice saralım, buzdolabında 2-3 gün bekleyebiliyor ya da böylece dondurucuda da saklayabilirsiniz. Pişirmenizden bir gün evvel çıkarmanız yeterli..
  5. Açarken kenarları kalın olmasın 
  6. Haşlarken ikiye bölüp haşlamak daha kolay oluyor.
Yapımı oldukça zahmetli ama yemesi de bir o kadar keyifli...

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails