SU BÖREĞİ TARİFİ
MALZEMELER:- 8 adet yumurta
- yarım yumurta kabuğu kadar su
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- yaklaşık 1 kg kadar SİNANGİL böreklik un (bir su bardağı eksik)
Ayrıca:
- Açmak için buğday nişastası
- Aralarına sürmek için 300 gr tereyağı veya tereyağı+zeytinyağı karışımı
Arasına:
- Peynirli ya da kıymalı harç (kıyma, soğan, maydanoz, tuz, karabiber)
SU BÖREĞİ nasıl yapılır?
- Hamur malzemesi ile kulak memesinden daha sert özlü bir hamur yoğuralım(elimize 1 yemek kaşığı zeytinyağı alarak)
- 13 parçaya bölelim, yuvarlayalım ve bir tepside üzerine nemli bez örterek bir saat dinlendirelim(dinlenen hamur güzel açılıyor)
- Her bir parçayı nişasta ile yaklaşık 50 cm çapında ince açalım (yuvarlak tepsiden sarkıp masaya değecek kadar)
- Sofra bezi üzerine düzgünce üst üste yayalım
- 6-7 lt lik bir büyük tencereye 3/4 su koyalım
- 3 yemek kaşığı tuz atalım ve kaynatalım
- Yanına bir küçük bir leğen içine soğuk su koyalım(içine buzlukta dondurulmuş bir küçük pet şişesi koyarsak soğukluğunu muhafaza eder)
- Tepsimizi hafifçe yağlayalım
- Üzerine bir kuru yufkayı buruşturarak serelim, ve 2 kaşık yağ ile yağlayalım
- Sonra her bir yufkayı on- on beş saniye kadar kaynar suda tutup delikli kepçe ile alarak soğuk suya atalım ve elimizle iyice süzdürelim
- Birer birer tepsiye serelim ve her katta 1 kaşık yağ ile azar azar yağlayalım
- 7. yufkaya gelince kıymalı harcını yayalım
- Tüm yufkalar bitene kadar işleme devam edelim
- Son yufkayı üzerine sarkıtarak koyup, kaşıkla tepsinin kenarından içine sokalım
- Son kez yağlayalım
- Ortasına kaşıkla üç delik açalım ki kabarıp üzeri yanmasın
- 180 derecede birdenbire yakmadan ağır ağır pişirelim(altını kontrol edelim)
Notlar:
- Soğuk su ısınırsa mutlaka hemen değiştirelim
- Kaynar suda yufkaları çok bekletmeyelim
- Kaynayan su azalırsa ekleme yapalım
- Streçle iyice saralım, buzdolabında 2-3 gün bekleyebiliyor ya da böylece dondurucuda da saklayabilirsiniz. Pişirmenizden bir gün evvel çıkarmanız yeterli..
- Açarken kenarları kalın olmasın
- Haşlarken ikiye bölüp haşlamak daha kolay oluyor.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder