27 Haziran 2013 Perşembe

MISIRLI PILAV TARIFI VE PILAV YAPIMI PUF NOKTALARI

MISIRLI PILAV VE PILAV YAPIMI PUF NOKTALARI

Gelen mesajlarda en çok sorulan sorulardan biri de buydu bana  : " pilav yapmanın püf noktalarını da yazar mısınız? " Yazarım elbette, bildiğim kadarıyla, tecrübelerimi sizlerle paylaşıyorum zaten her fırsatta..:)
Eskiler "pilavın asker gibi tane tane olmazsa mutfağın iyi değildir" derler.. Her yiğidin yoğurt yiyişi farklıymış ama benim pilavlarım her zaman övgü alan pilavlardan olmuştur..Bana göre pilav yapmak ; püf noktalarına dikkat ederseniz artık sizin için de kolay olacak emin olun..
Önce mısırlı bezelyeli pilavımız:


MISIRLI BEZELYELİ PİLAV TARİFİ

malzemeler:
  • 1 ölçü pirinç (dilediğiniz kabı tercih edebilirsiniz, bardak, kase, gramlı kap vs.)
  • 1 ölçü sıcak su
  • bir küçük kase haşlanmış bezelye
  • bir küçük kase konserve mısır
  • 2 dolu kaşık tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz

MISIRLI BEZELYELİ PİLAV nasıl yapılır?

  1. Pirincimizi sıcak tuzlu suda 20 dakika bekletelim ve sonra iyice oğuşturarak yıkayalım
  2. Yayvan tenceremize yağımızı koyup eritelim, pirinçlerimizi ve tuzunu ekleyip suyunu çekene kadar, pirinçler şeffaflaşana kadar kavuralım
  3. Bezelye ve mısırları süzülmüş olarak ekleyelim
  4. Kaynar suyunu bir kerede koyalım ve kapağını kapatalım
  5. Kısık ateşte göz göz olana kadar pişirelim
Afiyet olsun
-------------------------------------------


PİLAV YAPIMI PÜF NOKTALARI

  • Islatma yöntemleri

  1. El dayanacak sıcak suya 1 kaşık tuz atarak 20 dakika bekletilir,suyu berrak çıkana kadar yıkayıp süzdürülür
  2. Kaynar tuzlu suda 5 dakika bekletilir ve süzgece alınır

  • Pişirme yöntemleri

  1.  Kavurma

Tencereye konulan yağ ve tuz ile pirinçler şeffaflaşana kadar karıştırarak  kavrulur.Pirinçler suyunu çekip de zıplamaya başladığında ölçülü suyun hepsi birden hızlıca dökülür ve bir kez karıştırılıp,kısık ateşte pişirilir. 
Suyu yavaş verirseniz ve çok karıştırırsanız lapa olur.Suyu ölçmek yerine düzleştirdiğiniz pirinçlerin yarım parmak üzerine çıkacak kadar kaynar suda yeterli gelir.
Benim kullandığım yöntemdir ama lezzeti süper, sindirimi zordur.

  1. Süzme

Pirinçler tuzlu suda haşlanır. Süzgeçte süzülür, tencereye tekrar alınır. Üzerine parça yağ konulup, pirinçlerin sıcaklığı ile erimesi sağlanır.Ya da başka bir kapta yağ kızdırılıp, pirinçlerin üzerine dökülür.

  1. Salma

Su, yağ ve tuz bir tencerede kaynar durumda iken, hazırladığımız pirinçler eklenir ve bir kere karıştırılıp, kapağı kapatılır ve kısık ateşte suyu çekene kadar pişirilir, demlendirilir.
Eskiler genellikle bu yöntemi kullanırlar. Sağlıklı olan da budur ama ben lezzet olarak pek tercih etmiyorum açıkcası..

  • Pişirme püf noktaları:

  1. İyi bir pilav için pirinci önceden ıslatmak gerekir
  2. Eskiden pirinçler bire/iki su kaldırırdı ama şimdiki pirinçlere bire/bir ölçü ancak denk gelmektedir.Yani bir ölçü pirince, bir ölçü su koymalısınız
  3. Suda bekleyen pirinçleri mutlaka bol suda yıkayıp nişastasını iyice akıtmak gerekir ki pilav lapa olmasın
  4. Tencerenin kapağı sık sık açılmamalıdır, ve kesinlikle karıştırılmamalıdır.
  5. Cam kapaklı, yayvan ve yapışmayan bir tencerede pilav güzel olur
  6. Pişme kontrolünü yaparken kapağın üzerinden pilavın üzerinde göz göz delikler açılıp açılmadığına bakılır.Eğer varsa, pilavınız hazır demektir. Altını kapatıp ,delikli bir kaşıkla bir kez havalandırıp, üzerine bir kağıt havlu ya da temiz bir kurulama bezi kapatıp en az beş dakika demlendirmeliyiz.
  7. Sağlık açısından zeytinyağı kesinlikle en makbulü ama iş lezzete gelince tereyağının yerini hiç bir şey tutamıyor. Ama en azından yarı yarıya kullanmakta fayda var..Zeytinyağı ile yapılan pilavlar parlak olur bu da bilginize..
  8. Pilavın renginin beyaz olması için içine bir iki damla limon damlatılır
  9. Eğer suyu az gelmiş ise çok az daha sıcak su konup, kısa bir süre daha pişirilmelidir.
  10. Şehriyeli pilav yaparken su miktarını çok az artırmalısınız, şehriye payı diyelim :)
  11. Domatesli vs. sulu bir malzeme eklediğimizde ise su miktarını yine göz kararı daha az tutmalıyız.
Dilim döndüğünce aklıma gelenleri açıklamaya çalıştım.. Eksik kalan bir yer var ise lütfen sorularınızla yardımcı olunuz..


Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails