Çok güzel bir yöresel yemek..Konya nın meşhur bamya çorbası..Elimden geldğince, anlayabildiğimce yapmaya çalıştım.. Biz sevdik..Denemek isteyenlere de tavsiye ederim..
Ustaları, yörenin insanları beni mazur görsünler, hatam var ise uyarırlarsa düzeltirim ..
Şimdi lütfen tarife buyurun
ETLİ KURU BAMYA ÇORBASI (KONYA)
malzemeler:
- 1/2 su bardağı kuru çiçek bamya (25 gr kadar)
- 1/2 limon (sünmemesi için)
- 1 su bardağı minik doğranmış kuzu eti
- 1-2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 adet soğan(çok ince kıyılacak)
- 1 yemek kaşığı domates salçası (ya da 2-3 adet domates)
- 5 su bardağı sıvak et suyu veya su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı limon tuzu(ya da varsa koruk suyu)
ETLİ KURU BAMYA ÇORBASI nın yapılışı:
- Bamyaları bez arasında ovalayarak tüylerinin dökülmesini sağlayalım ve yıkayalaım
- Yarım limon sıkılmış suda 15 dakika haşlayalım
- Tenceremize eti koyalım, kapağını kapatıp önce harlı sonra kısık ateşte et bıraktığı suyu çekene kadar ara sıra karıştırarak kavuralım
- Tereyağını ekleyip, yemeklik doğradığımız soğanları sararıncaya kadar kavuralım
- Salçayı, (ya da ince doğranmış domatesleri) ilave edelim kapağını kapatıp etler iyice pişene kadar yaklaşık yarım saat pişirelim
- Suyunu koyalım, biraz daha pişirelim.
- Bamyaları ekleyelim, tuzunu ilave edelim, limon tuzunu da kattıktan sonra kısık ateşte bamyalar yumuşayıncaya kadar pişirelim
Afiyet olsun
11 yorum:
Bamyanın kurusunuda,
yaşınıda çok severim nefis ellerine sağlık canım
Bamyayı çok severim eline sağlık nefis olmuş:)
benim eşim konyalı konyada da bu şekilde yapılıyor davet sofralarında özellikle de iftar sofralarında en son servis yapılır ben de çok şaşırmıştım yemeğe çorbayla başlayıp en sonda bamya çorbasıyla sonlanmasına çok şaşırmıştım . Ellerine sağlık sevgiler :)
Evet ben de öyle biliyorum Emel ciğim,güzel bir lezzeti var, sevilmesi doğal bence de..:)
Canım günaydın ellerine sağlık nefis olmuş sevgiler...
kuru bamya çok severim ellerine sağlık güzel görünüyor bana da beklerim sevgiler
Bizim yöremizin de baş yemeğidir bamya.Düğün,bayram ,misafir ve kendi sofralarımızın her daim vazgeçilmezidir:) Ellerine sağlık nefis görünüyor.Selam ve sevgiler:)
Canım ellerine sağlık bir kere yedim bamya çorbası yedim o da Konya'da yerindeydi beğenmiştim bana bamya yemeğinin sulusu gibi gelmişti.Bamyayı çok sevdiğimden çorbası da hep yapılası bir tariftir ben de sevgilerimle.
Ellerine sağlık görüntüsü bile iştah açıcı :))
namını çok duydum ama hiç denemişliğim yok,aslında hayatımda bamya yemişliğimde yoktur ama kuru halini severim gibi geliyor :)elinize sağlık..
OLSADA YESEM NE KADAR LEZZETLİ GÖZÜKÜYOR
ELLERİNİZE SAĞLIK
HAYIRLI GÜNLER
Yorum Gönder