Bizim evde en sevilen çorbalardan biridir taze tarhana çorbası..Bunu yıllar evvel bir arkadaşımdan öğrenmiştim, kendisi de kayınvalidesinden öğrenmiş; o zaman hiç ismi nedir diye sormak aklıma gelmemişti.. Ben de kendimce salçanın verdiği hafif ekşimtrak lezzetten dolayı taze tarhana diye adlandırıp, isim annesi oldum. :) Ama aslında o bir yoğurt çorbası versiyonu..Çok lezzetli, hele de tavuk suyuyla yaparsanız...Et suyu bulyonlarını evime sokmadığım için, fırsat buldukça daha doğrusu üşenmedikçe yapıp iri buz kalıplarıyla veya buz torbalarına doldurarak dondurucuya koyuyorum, yemeklerimin lezzetini artırıyor. Size de tavsiye ederim.
Geçelim bu güzel yoğurt çorbasının veya tarhana çorbasının tarifine :)
TAZE TARHANA ÇORBASI TARIFI
malzemeler:
- 2-3 kaşık zeytinyağı veya 1 kaşık tereyağı
- 1 dolu tatlı kaşığı domates salçası
- 1 silme tatlı kaşığı biber salçası
- 1 büyük kase dolusu yoğurt
- 1 dolu yemek kaşığı un
- tuz
- pul biber
- 5 su bardağı su veya tavuk suyu
TAZE TARHANA ÇORBASI nın yapılışı:
- Tenceremizde yağımızın üzerine salçaları koyalım ve karıştırarak kızdıralım
- Yoğurdun içine unu katıp tel çırpıcıyla iyice karıştıralım
- Biraz sulandırıp tenceremize ekleyelim
- Yeterince suyunu da koyup ara ara karıştırarak kaynatalım ve tuzunu bu aşamada ekleyelim
- Suyunu kontrol edelim az veya fazlaysa çorba kıvamı almasını sağlayalım
- Dikkat :Yoğurtlu çorbalar kaynadıktan sonra fazla pişirilmez, yoğurt kesilebilir.
Afiyet olsun
4 yorum:
Misss ellerine sağlık...
şifa çorbası ellerine sağlık
sevgiler
Belki bilirsiniz size tanışayım dedim bende tarhana var epey önce vermişti komşum köy tarhanası dedi ama ben o şekilde bilmediğim için yapamadım tarhana hamur şeklinde toz halinde değil nedense o nasıl çorba yapılır ki
Canım benim, farklı pişirme yöntemi var mı bilemiyorum..Şu usulde deneyebilirsin istersen:Tarhanaları 3-4 saat önceden soğuk suya koymalısın. İlk yarım saat suda kaldıktan sonra o suyunu döküp tekrar suya koyarak 2,5-3 saat kadar daha ıslatmaya bırakmalısın.
Daha sonra bunları elinle veya çatalla mıncıklayarak iyice dağılmasını sağla.
Soğanları sıvı yağda pembeleştir, bir diş sarımsak da ekle.
üzerine tarhanaları suyu ile beraber ekle.
Kaynar su koy ve tuzunu ekle
yarım saat pişsin.
Suyunu kontrol et, koyulaşırsa kaynar su ilave edebilirsin.
Piştikten sonra tereyağında nane ve pul biberi kızdırıp üzerine dök.
umarım beğenirsin biz tarhanayı top yapmadığımız için bu usulü sadece komşumdan duyduğum kadarıyla aktarabiliyorum, sevgilerimle :)
Yorum Gönder