Malzemeler:
- ~20 adet kurutulmuş patlıcan (dolmalık),
- ~15 adet kurutulmuş biber (dolmalık), (ben biber kullanmadım ama size tarifin aslıyla anlattığım için yazıyorum)
- *4-5 adet kuru soğan,
- *2 baş sarımsak,
- *1 yemek kaşığı domates salçası,
- *1 yemek kaşığı biber salçası,
- *2 su bardağı pirinç,
- *1,5 çay bardağı zeytinyağı,
- *1 yemek kaşığı toz şeker,
- *Karabiber, kırmızıbiber, kimyon, tuz,
- *2 limon suyu (veya 3-4 kaşık nar ekşisi)
- Maydonoz,nane,
yapılışı:
- Kuru patlıcanları, kaynar suya koyup çatal geçecek kadar haşlıyoruz.
- Biberleri ise kaynar suda en fazla 5 dk. haşlıyoruz.. (Her ikisinin de suları 2 veya 3 defa değiştirilir.)
- Dolma içini hazırlamak için, önce zeytinyağında kıyılmış soğan ve sarımsakları hafifçe kavuruyoruz, salçaları ilave edilip iyice karıştırıyoruz...
- Yıkanmış pirinci ekliyoruz ve hafifçe kavuruyoruz...
- Bir bardak sıcak suyla tuzunu, şekerini koyup suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
- Baharatlar, maydonoz ve nane ekliyoruz.Harmanlıyoruz. .
- Hazırlanan bu karışımı, patlıcanların içine bir parmak eksik olacak şekilde dolduruyoruz.
- Tencereye, birinin ağzı diğerinin dibine gelecek şekilde diziyoruz..
- Üzerine biberler aynı şekilde dizilir. Dizme işlemi bittikten sonra, üzerine biraz tuz serpiyoruz..
- Dolmaların bir parmak altında olacak şekilde kaynar su katıyoruz.
- Kısık ateşte yumuşayana kadar pişiriyoruz..
- Pişmesine yakın limon suyu(ya da nar ekşisi) ilave ederek 10-15 dk. daha pişirip ocaktan alıyoruz.
- Servise alırken ben üstlerine közlenmiş kare kesilmiş kırmızı biber koydum.Siz dilerseniz domatesle de pişirebilirsiniz.
afiyet olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder